Първо в ТОПНОВИНИ: Хотелиери и ресторантьори на протест пред парламента

15:11, 21 яну 20 / Коментари 25 5926 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

Асоциацията на заведенията заедно с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са сформирали Национален комитет в защита на малкия и среден бизнес. Комитетът организира активни протестни действия в сряда (29.01) от 12.00 часа пред Народното събрание. Това каза за ТОПНОВИНИ председателят на Асоциацията на заведенията у нас Ричард Алибегов.

Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ е учредено през лятото на 2018 г. Асоциацията цели да отвори вратата за диалог с държавните институции относно законите, засягащи бизнеса в сектора. В нея членуват лица, управляващи заведения за хранене и развлечения от цяла България.

Основните им искания са за изчистване на спорните текстове в наредба Н-18, спиране на безразборното запечатване на търговски обекти, без доказана вина и намаляване на ДДС ставката в ресторантьорския бранш от 20 на 9%.

Досега търговците няколко пъти се обявиха против наредбата с твърдения, че тя създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средните предприятия.

Промените, които предлагаме, ще повлияят спасително на бранша. Вече няма да се налага цените в заведенията непрекъснато да се вдигат. Намаляване на ДДС-то ще се отрази в увеличение на заплатите на работещите в сектора и ще стабилизира бранша“, твърди председателят на Асоциацията.

снимка: БГНЕС 

Хотелиери и ресторантьори обличат жълти жилетки срещу сивия сектор

България е единствената страна, която има толкова висока ставка на ресторантьорския бранш. В Румъния от 1 януари 2020 г. ДДС-то е 5%, а ние сме на 20%, което ни прави неконкурентни“, добави Алибегов.

От Асоциацията обясниха, че досега неколкократно са представяли исканията си на Министерството на финансите и НАП. Преди протеста в сряда те отново ще внесат своите предложения в деловодствата на ресорните министерства. Ако исканията им не бъдат чути, протестите на малкия и средния бизнес ще продължат в цялата страна. „Ще затваряме търговски обекти, пътища и всичко, което е нужно за спасение на бранша“, заяви Алибегов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.