Гешев погна и президента за наказателната му отговорност

13:15, 27 яну 20 / Общество 25 2851 Topnovini

Публикувана в 10.25 ч. / Обновена в 13.15 ч.

Главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Според закона те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване, съобщиха от прокуратурата.

От Конституционния съд побързаха да се заемат с казуса. Беше образувано дело по искането на Гешев за тълкуване на разпоредбата в основния ни закон. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Прокуратурата по петите на двама руски шпиони, Русия още не знае

Според прокуратурата потребност от тълкуване е налице, за да се избегне противоречиво прилагане на разпоредбата и да се избегнат злоупотреби. Гешев настоява и за отговор каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“. Той се интересува още и дали и как прокуратурата може да образува досъдебно производство спрямо президента и вицепрезидента.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване.

Иван Гешев: Ще накараме контролните органи в държавата да си вършат работата

Според прокуратурата смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези. Целият документ може да видите тук.

Няколко часа по-късно от „Дондуков“ 2 излязоха с лаконична позиция по темата пред bTV. „След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, казаха от президентството.

Все още не е ясно дали запитването на главния прокурор е във връзка с конкретен казус.

До момента срещу Румен Радев е подаван сигнал за конфликт на интереси и облагодетелстване
чрез служебното положение, изпратен до КПКОНПИ през 2016 г. Той е свързан с назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за пиар на Военновъздушните сили, припомня "24 часа".

По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел "Финанси". Така той й възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. Освен това, ВВС плащали наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев. През 2010 г. той купил жилище от 143 квадрата за 168 хил. лева, което било под  пазарните цени. През 2005 г. купил ведомствено жилище от МО, но същевременно с това ползвал и второ ведомствено жилище.

През 2019 г. КПКОНПИ излезе с решение, че няма конфликт на интереси, защото въпросите
засягат договор за наем и договор за покупко-продажба, сключени от Радев в качеството му на
физическо лице. Комисията приема, че няма свързаност между Радев и Десислава Генчева преди сключване на гражданския брак.

През годините Радев беше упрекван и че е лобирал за купуването на самолети "Грипен". Преди две години и половина пък бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров показа  документ, според който през 2014 г. Радев е подготвил опорни точки на тогавашния премиер Пламен Орешарски за срещата му със "Сааб".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани