Прокуратурата по петите на двама руски шпиони, Русия още не знае (ОБНОВЕНА)

12:45, 24 яну 20 25 3372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева, че са събрани доказателства за разузнавателна дейност в България от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Образувани са две досъдебни производства за събиране на информация, която е държавна тайна, с цел да бъде издадена на чужда държава или организация.

Руското МВнР: Шпионската ни база в Алпите е измислица

Прокуратурата е установила, че от 2017 г. до днес руски гражданин е търсил информация за механизмите за изборния процес у нас. Той има статут на дипломат и е акредитиран като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В другия случай става въпрос за руски гражданин, събирал данни, вкл. държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Информацията е била изпращана в централата на руската разузнавателна служба в Москва. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че той също е с дипломатически имунитет и е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. „За реализирането на дейността си е осъществявал контакти с български граждани, които имат информация за енергийните проекти на страната“, каза тя. 

Според Виенската конвенция за дипломатическите отношения обаче двете производства са спрени, защото руснаците са с имунитет.

Руското посолство в България не е получавало официално никаква информация за разследването срещу двама руски дипломати за шпионаж, заяви пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров.

"България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата", обяви министърът Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. 

"Днес ще бъде извикан посланикът на Русия", коментира външният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама