Прокуратурата по петите на двама руски шпиони, Русия още не знае (ОБНОВЕНА)

12:45, 24 яну 20 / Общество 25 2485 Topnovini
1

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева, че са събрани доказателства за разузнавателна дейност в България от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Образувани са две досъдебни производства за събиране на информация, която е държавна тайна, с цел да бъде издадена на чужда държава или организация.

Руското МВнР: Шпионската ни база в Алпите е измислица

Прокуратурата е установила, че от 2017 г. до днес руски гражданин е търсил информация за механизмите за изборния процес у нас. Той има статут на дипломат и е акредитиран като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В другия случай става въпрос за руски гражданин, събирал данни, вкл. държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Информацията е била изпращана в централата на руската разузнавателна служба в Москва. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че той също е с дипломатически имунитет и е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. „За реализирането на дейността си е осъществявал контакти с български граждани, които имат информация за енергийните проекти на страната“, каза тя. 

Според Виенската конвенция за дипломатическите отношения обаче двете производства са спрени, защото руснаците са с имунитет.

Руското посолство в България не е получавало официално никаква информация за разследването срещу двама руски дипломати за шпионаж, заяви пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров.

"България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата", обяви министърът Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. 

"Днес ще бъде извикан посланикът на Русия", коментира външният министър. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.