Иван Гешев: Ще накараме контролните органи в държавата да си вършат работата

17:00, 22 яну 20 25 2049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипност, добра комуникация, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са изискванията към моя екип. Също така да споделят определени цели и задачи, които съм очертал пред прокуратурата на Република България. Наясно са с тях и са ги приели. Това каза главният прокурор Иван Гешев след заседание на прокурорската колегия във ВСС – първото, председателствано от него.

На днешното си заседание колегията назначи единодушно двама заместници на главния прокурор. Първото назначение е на Красимира Филипова. Досега тя работеше като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. Била е зам.-министър на правосъдието по времето на Екатерина Захариева.

Заместник на Гешев при Върховната административна прокуратура ще е Десислава Пиронева. Тя е едно от трите български предложения за европейски прокурор. Преди назначението на Пиронева кадровиците освободиха досегашния зам.-главен прокурор при ВАП Ася Петрова.

Кандидат за зам. главен прокурор спести близо 1 млн. лева за година

Третият заместник на Гешев ще е настоящият член на ВСС Пламена Апостолова. Тя днес подаде оставка, но по същество ще бъде разгледана утре от пленума на ВСС. Той ще трябва да я освободи, преди ВСС да я назначи за зам.-главен прокурор.

„Ще надграждаме съществуващите положителни тенденции“, коментира Иван Гешев. „Да бъдат накарани безбройните контролни органи, които не си вършат работата, да почнат да си я вършат. Мисля, че Върховната административна прокуратура може да направи много по този въпрос. Ако има данни за престъпления в тези безбройни контролни органи, ще бъде отнесено към Върховна касационна прокуратура. Можем да направим много в тази насока“, подчерта главният прокурор, цитиран от в. "Труд".

Прокуратурата взе под специален надзор италианския боклук във Варна

Не трябва да превръщаме България в депо за отпадъците на други държави. Има безброй контролни органи, свързани с МОСВ. Те би трябвало да контролират много неща. Прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата, като има нефункциониращи контролни органи“, добави той.

„Най-малкото, ако всичко беше наред с този сегмент във вноса (на отпадъци), нямаше как да има такъв ръст в 3-годишна база – започнал е от 2017 г., този ръст, който България не може да поеме като мощности за изгаряне на боклук. И ако беше толкова безболезнено, щяха да си го изгарят в Италия – това е мое житейско разсъждение“, уточни Гешев.

По думите му „не всичко може да бъде решено от прокуратурата – ние се занимаваме с наказателно преследване, а тук има безброй контролни органи в Министерство на околната среда и водите, които би трябвало да контролират много неща. И пак се връщаме там, че прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата“, подчерта главният прокурор след заседанието на Прокурорската колегия във ВСС.

Иван Гешев изрази мнение и по темата дали трябва да има разлика в заплащането на магистратите, която ще се обсъжда утре на пленум във ВСС. „Има различни виждания, аз, честно казано, не съм още добре ориентиран. Има различни гледни точки, проблемът е бил дискусионен и преди, има няколко хипотези за заплатите. 

Личното ми мнение преди официалното заседание на Прокурорската колегия, е да се съобразят няколко неща – в прокуратурата нещата в работата ни стоят по различен начин като натовареност в сравнение със съдилищата – там колкото по-горна е инстанцията, толкова по-натоварена е, а в прокуратурата от обективните данни е видна ясна тенденция, че са по-натоварени оперативните прокуратури отколкото по-горните инстанции. И тази обективна даденост трябва да бъде отразена в заплащането – защото най-важното, като събиране на доказателства, е за първоинстанционните прокуратури и съдилища.

Има и друга гледна точка – че разлика в парите трябва да има, най-малкото за да има обновяване на прокуратурите, защото без разлика в заплащането, няма да има стимули за развитие на някои прокурори“, подчерта Иван Гешев, който добави: „Да обобщя: разлика трябва да има, но разликата трябва да е разумна. Това е моето мнение, ще видим утре как ще протече дискусията.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама