Акции да искаш (Тема с продължение...)

09:00, 18 яну 20 25 1998 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Седмица на взривове, рокади, нововъведения и разкрития, в очакване и надежда за промяна. Невинни хора са ранени и без покрив на главата след взрив, други погубени от насилниците си, някои се сдобиха с нови постове по високите етажи, а други остават зад решетките и с петно „виновен“. За сметка на това се разкриват нови ведомства с големи бюджети, акция след акция и разкритие след разкритие и досега не съществуваха ли тези проблеми или чистката сега започна и още:

***

Ревизоро и МРРБ ще пълнят язовирите

Водната криза в Перник и опасността от пресъхване на чешмите в страната доведоха до необясними действия от страна на правителството. Във вторник на коалиционен съвет за нов министър на околната среда и водите бе избран Емил Димитров-Ревизоро от ВМРО, който сякаш по ирония на съдбата е роден в Перник. Той веднага бе подхванат от духовитите потребители на социалните мрежи, след като се разбра, че ще бъде наследникът на Нено Димов и веднага се сдоби с нов прякор – Язовиро. А в четвъртък на правителствено заседание бе съобщено за учредяване на държавен ВиК холдинг, с капитал от 1 млрд. лв.

Функцията му ще да е  обединено водно дружество, което да контролира, ремонтирa и рехабилитара водопроводната инфраструктура, информира премиерът Бойко Борисов и подчерта, че проблемите с водата са в много градове в страната. „Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо“, коментира тогава премиерът.

Новият държавен холдинг ще бъде финансиран от Централния бюджет през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То ще придобива и управлява участия в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на инфраструктура.

В срок от 6 месеца акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества и в дружества, свързани с осъществяване на предмета на дейност на холдинга, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро подкрепи предложението. Според него мярката е навременна. Премиерът Борисов не пропусна да напомни, че в Перник е трябвало много отдавна да бъде завършен водният цикъл. „Имаше маса градове, които умишлено не искаха да се включат в проектите. Това не се напомня“, каза още той. Не закъсня и реакцията на опозицията, която определи мярката като "поредния опит за замазване на нечия отговорност". "Прехвърлянето всички ВиК дружества "под една шапка" означава, че всички кражби, които са се случвали до този момент в дружествата, както и неправилното управление ще бъдат заметени. Отговорност няма да се понесе от никого", заяви депутатът от левицата Иван Иванов. Представляваната от Мая Манолова гражданската платформа „Изправи се БГ“ също смята, че новият холдинг е мегасхема за източване на държавни пари. Същевременно ДАНС и полицията ще извършат проверки на значимите язовири на територията на цялата страна. А бившият екоминистър Нено Димов остава за постоянно в ареста след решение на Специализирания наказателен съд. От пернишкото предприятие „Стомана“ изпратиха позиция до медиите и оспорват два от аргументите на прокуратурата срещу Нено Димов.  

***

Акция след акция

Полицейски акции белязаха средата на седмицата - в столицата полицаи се оказаха част от имотни измами, по Черноморието заловиха нелегалните търговци на горива, а от компютрите ни заплашваше СПАМ атака от името на МВР.

Група за фалшифициране на документи и имотни измами, действала от пет години, беше разбита в София. В схемата са участвали служители от МВР, ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител. Установени са прехвърлени имоти от 15 починали лица за стотици хиляди левове. Задържани са 8 души, на които ще бъдат повдигнати обвинения. Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключил фиктивен граждански брак с починала жена, която е притежавала няколко „апетитни имота“ в столицата. Младоженецът, с помощта на служител от служба ГРАО, е манипулирал системата така, че жената да е жива за държавните институции.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници. В случая, когато имали наследници, служителите от ГРАО ги заличавали. Когато лицето почине, издавали неистинско удостоверение за сключен граждански брак на член от престъпната група с починалото лице. Така той ставал наследник на имотите. Имало и случаи, при които са били изтегляни и пари от наличните банкови сметки. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група за придобиване на чужди недвижими имоти, чрез използване на неистински документи, в т.ч. фиктивни актове за граждански брак с починали лица, съобщиха от прокуратурата. Сред обвиняемите са полицай и служител на Териториално звено „ГРАО“.

Активна СПАМ атака от името на МВР се извършваше с цел заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Предупрежденията бяха, че съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес [email protected] , наименован „Пътна полиция МВР“, с прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Няма хакване на мейл сървъри на МВР. Самата СПАМ атака е целяла да подведе потребителите, така, че да отворят прикачения файл в изпратеното съобщение, в който се съдържа код. Този код предизвиква компютъра да изтегли вируса „троянски кон“. Използван е сървър на германска хостинг компания. ГДБОП са осъществили връзка с компанията.

В момента тече и друга атака, която цели сексуално изнудване. Изпращат се писма, в които се твърди, че компютърът на жертвата е бил контролиран от престъпници и когато е посещавал сайтове със съдържание за възрастни, неговите действия са били записани от камери. 

В същото време Бургас осъмна под блокада. Входовете и изходите на града към Созопол и Слънчев бряг бяха блокирани от полицаи. Заловена е била група за незаконна търговия с горива. За разпит са били отведени около 10 души, занимавали се с разпространение на газ. Вътрешният министър Младен Маринов се изказа лаконично за спецакцията: „Това е акция съвместна със Специализираната прокуратура, ГДБОП и Областна дирекция-Бургас по линия на горивата“.

По непотвърдена информация са се проверявали автомобили, включени в списък, предаден на криминалистите. Били са открити и значителни суми.

 

***

И гнилото замириса

В света на боклука няма случайности, е казал американският писател Уилям Бъроуз. А в последно време у нас нещо много се размириса.

Вносът на боклуци в България расте от няколко години, но сякаш все още няма достатъчно информация за това, кои са вносителите, кои са превозвачите, какъв е видът на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Агенция „Митници“ са отказали да предоставят информация на запитвания на медии кои са фирмите, които през последните пет години са внасяли боклуци. Оправданието и на ИАОС, и на митниците е, че обществото не проявява интерес към подобна информация.

Темата с боклука нямаше да излезе на дневен ред у нас, ако не бяха задържаните от Италия вагони с 815 тона смесени отпадъци - пластмаса, каучук, опаковки, текстил, гума и др. Както и твърденията на италиански издания, че тези отпадъци са били предназначени за България. Заради това започна международно разледване, а у нас стана ясно, че заместник на оставения в ареста Нено Димов е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хил. тона отпадъци от Италия. А в дома на самия Димов бяха открити документи, имащи отношение по случая.

Междувременно разследващ италиански журналист изказа съмнение, че боклуците са част от мащабна схема, свързана с мафията. Според него в трафика на отпадъци участват и много фирми, които легално преработват боклук. Незаконният бизнес се пренасочва към Източна Европа заради ограничения в Китай и натрупването на непреработен отпадък в Италия.

Днес българските служби започнаха проверка за още два подобни случая. Първият е свързан с внос на отпадъци на пристащие Варна – Запад. Проверяват се 25 контейнера с отпадъци от пластмаса и каучук, за които има информация, че са пристигнали също от Италия. Вторият случай е от Луковит, където също бяха открити опасни отпадъци. Става дума за течности с неясен произход, които излъчват силна миризма. С прокурорско постановление те са задържани на депото за боклук край Луковит и ще бъдат унищожени до края на деня. Реална опасност за населението няма.

Преди два дни отпадъци с неясен произход бяха открити и в Гълъбово. По случая е започнала проверка, като от прокуратурата обясниха, че боклуците не са съхранявани по устанвения ред, заради което е била създадена опаност за живота и здравето на хората и за причиняване на вреди на околната среда. Предстои тепърва да се изясняват видът и произходът на отпадъците. 9000 тона отпадъци, внесени от Италия, бяха  открити и в Плевен в началото на годината. Отпадъците са внасяни в продължение на една година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило.

Във връзка с всичко това управляващите започнаха да подготвят промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година. Целта е за тези 365 дни да се извършат проверки на всички горивни инсталации, за да се види дали те затварят устройствата за видеонаблюдение и дали спазват т. нар. дълбок ОВОС. Ще се проведат и консултации с юристи и с Европейската комисия, защото в ЕС действат ясни регламенти за трансграничния превоз на отпадъци, които България вече е приела. Новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро също подкрепи идеята за мораториум за боклука, за какъвто се обяви преди дни и премиерът Бойко Борисов. „Сериозно се замислям дали регионалните директори и структури да не се въздържат от издаване на нови разрешителни за внос, докато не приемем нов механизъм“, заяви Ревизоро.

Предстои през следващите месеци да разберем дали България наистина не се е превърнала в Recycle Bin-а на Европа. И дали няма да се размирише повече, отколкото очакваме? Защото както е казал един друг писател, никога не знаеш на какво ще се натъкнеш, когато си вреш носа в боклука на хората.

 

 

***

Взривоопасен старт на седмицата

Пореден битов проблем доведе до щети и шок на цял блок във варненския квартал „Владиславово“ в ранните часове на седмицата. След силен взрив в ранните часове 14 души се оказаха в болница(сред, които 3 деца), двама загинаха, а 18 преминаха през токсикология. Два апартамента са напълно унищожени, а един е със значителни материални щети.

Първоначално за инцидента полицията издирваше 66-годишен мъж, който е живял в апартамента, където е станал взривът, с жена на семейни начала. Той е бил забелязан да изнася багажа си до късно през нощта. Причина да се изнесе от апартамента е била ограничителна заповед отпреди седмица  заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Според първоначалните информации в апартамента са се съхранявали взривоопасни вещества.  Живеещите в блока са евакуирани, съобщи комисар Даниел Пашов - директор на ОДМВР във Варна, предаде БНР. 

Според живущите в блока, взривът не е от газова бутилка. Те свидетелстваха за два взрива - първи и след две минути втори, затова подозират, че е възможно да е имало някакво друго взривно вещество.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че от жилището е изнесена цяла газова бутилка, както и че пострадалите семейства ще бъдат настанени в общински жилища, защото се е наложи проверяване на конструкцията на сградата.

Все още пожарната не може да влезе да направи оглед на щетите, защото протича последната фаза на потушаване на пожара.

ДНК експертиза показа, че телата на загиналите са на 66-годишния мъж и жената живяла с него на семейни начала. По данни на прокуратурата преди дни Веселин Димитрове закупил и внесъл в апартамента 30 л бензин и 11 л газ, които може да са предизвикали взрива. Междувременно бе открита и дарителска сметка на финансови средства в подкрепа на пострадалите от взрива в блок 302 във варненския квартал "Владиславово". Инициативата е на съседи на потърпевшите.

 

***

Убийство подбудено от животински нагон 

Жестоко убийство в село Галиче потресе България миналата събота. 18-годишната Андреа Руменова беше открита в къщата си с прерязано гърло и следи от изнасилване. Тя е ученичка във врачанско училище, баща ѝ работи в чужбина, а майка ѝ е напуснала семейството. Задържан за убийството е 17-годишният Аксел Олеков - криминално проявен младеж от същото село.Той е направил пълни самопризнания. Максималното наказание, което може да получи, е 12 години лишаване от свобода, тъй като е непълнолетен.

Главният прокурор Иван Гешев определи престъплението като зверско, а вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че подбудите са присъщи по-скоро за животните, а не за хората. Профилът на извършителя е изключително познат  подобен на този на убийците на 6-годишната Кристин от Сотиря и на журналистката Виктория Маринова от Русе. Всички те попадат под профила на социопата. И тримата са млади, криминално проявени, от малцинствата, без образование и с агресивни прояви. И Мартин Трифонов, и Северин Красимиров, и Аксел Олеков извършили престъпленията си спонтанно с цел задоволяване на животински инстинкти.

Закъснели мерки

Иван Гешев обясни, че МВР, прокуратурата и местната власт ще започнат съвместна политика за анализ на всички населени места по отношение на лица с две или повече висящи дела.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама