Маринов: Подбудите на убиеца от Галиче са присъщи на животните

11:40, 13 яну 20 25 2707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много тежък инцидент, жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Подбудите са на много ниско ниво на човешките потребности. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

В събота сутрин жертвата беше намерена с прерязано гърло в двора на къщата, в която живеела самo от няколко дни. Тялото е открито от роднина, след като не могъл да се свърже с момичето.

Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление”, подчерта Маринов и изрази надежда той да остане по-дълго време в затвора.

От своя страна, главният прокурор Иван Гешев определи престъплението като зверско. Той посочи, че профилът на извършителя от Галиче е подобен на този на извършителите на убийставата на 6-годишната Кристин от Сотиря и на журналистката Виктория Маринова от Русе. Според него всички те попадат под профила на социопата, като и тримата са без образование.

Гешев обясни, че МВР, прокуратурата и местната власт ще започнат съвместна политика за анализ на всички населени места по отношение на лица с две или повече висящи дела. „Време е да се подобри връзката между МВР, прокуратурата и местната власт, за да се вземат мерки тези лица да не са на свобода, за да не се случат такива трагедии. Защото това лице, което е задържано в момента, е осъждано и е на изпитателен срок. И може би това е вината на институциите – ако те бяха координирани и по-добре си говореха, можеше да не се стигне до този трагичен край“, коментира главният прокурор.

Ще продължи засиленото полицейско присъствие в Галиче, за да се предотврати ескалация на напрежението. Общината работи и за поставяне на видеонаблюдение.

Непълнолетен е признал за убийството на 18-годишно момиче в Галиче

Хронология на престъплението

Oкръжният прокурор Десислав Начков даде подробности около случая. Около 1.00 часа на 11 януари обвиняемият, който е на 17 години с инициали А. Г. О., вечерял при баба си, която живее в близост до къщата на пострадалата 18-годишна Андреа Руменова. Той излязал и като минавал под прозореца ѝ и решил да отиде при нея, защото я харесвал. Качил се на стол, погледнал през прозореца ѝ и видял, че спи. Влязъл през отворен прозорец на мазето, като взел желязна пръчка, с която целял да я сплаши.

Пострадалата спяла, а той я събудил, като предложил да осъществят полов акт. Тя обаче се развикала и той я ударил в областта на лявото слепоочие. Обвиняемият я удрял, докато тя спре да дава признаци за живот, след което осъществил с нея полов акт. След това я намушкал с нож, който открил в кухнята, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се. За да е сигурен, прерязал и гърлото ѝ. В съседната стая видял портмонето на жертвата, в която имало пари, и го взел. Взел и ножа, като го увил в мокра кърпа.

Напуснал местопрестъплението и тръгнал към дома си, като по пътя изхвърлил ножа. Портмонето пък хвърлил в кладенец. На дургия ден отишъл в селото и си купил ръкавици, маратонки и тонколона. После си купил и таблет в Бяла Слатина. Открит е от полицията в дома си. Открити са дрехите и обувките, с които е извършил престъплението, както и ножът.

А. О., който е криминално проявен, е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление. Максималното наказание, което може да получи, е 12 години лишаване от свобода.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама