Денят накратко – 13 януари

19:00, 13 яну 20 / Общество 25 382 Topnovini
1

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Взрив в жилищен блок отне живота на двама, вътрешният министър и главният прокурор бяха в село Галиче заради бруталното убийство, започна обучението на летци за новите F-16 и още:

***

Галиче

Вече няколко дни изминаха след бруталното убийство на 18-годишна ученичка, което разтърси село Галиче. Днес на територията на селото започна специализирана полицейска операция с цел противодействие на битовата престъпност. На място бяха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Иван Гешев. По отношение на лица с две или повече висящи дела, главният прокурор констатира, че МВР, прокуратурата и местната власт следва да се координират по-добре, за да бъдат избягвани подобни деяния с трагичен край.

За тежкото престъпление в ареста са двама младежи – единият от тях призна вината си. Близките на момичето искат доживотен затвор за убиеца, а в Галиче продължава засиленото полицейско присъствие. Ето и повече подробности за трагичния случай.

***

Чумата

Днес започна унищожаването на животните, заразени с африканска чума в свинекомплекса във варненското село Брестак. Свинефермата е една от най-големите в района. В нея има 40 000 животни. Теренът за тяхното загробване е 30 декара. След унищожаването на прасетата обектът няма да може да функционира поне шест месеца.

***

Новите тарифи на тол системата

Днес за обществено обсъждане бяха публикувани тарифите на тол таксите. За автобусите таксата ще бъде между 1 и 4 стотинки максимална цена. Основната тежест на тол системата пада върху товарния бранш, където са най-високи цените – между 10 и 20 стотинки.

***

Взрив в жилищен блок отне живота на двама

Двама души загинаха при взрив в жилищен блок във Варна рано тази сутрин. От прокуратурата съобщиха, че в блока е открито още едно тяло, което още не е идентифицирано. 7 души са в болница, 18 души са преминали през токсикологията. Сред настанените в болница са три деца.

Полицията издирва 66-годишен мъж, който е живял в апартамента, където е станал взривът. Той е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи. Причина да се изнесе от апартамента е ограничителна заповед отпреди седмица  заради домашно насилие.

***

Започна обучението на летци за новите F-16

Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски”. В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.

***

Филипините обявиха бедствено положение

Бедствено положение беше обявено на територията на провинция Батангас на Филипините след изригването на вулкана Таал – вторият най-активен вулкан в страната. През нощта са били регистрирани най-малко 75 вулканични земетресения. Властите започнаха евакуация на населението, а управлението за гражданска авиация на Филипините препоръча на самолетите да избягват въздушното пространство близо до вулкана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани