Филипините обявиха бедствено положение (ОБНОВЕНА)

11:00, 13 яну 20 / Свят 25 696 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Бедствено положение бе обявено на територията на провинция Батангас на Филипините след изригването на вулкана Таал, съобщиха БГНЕС и РИА Новости.

Заради опасност от изригване властите започнаха евакуация на три населени места в провинция Батангас с население над 80 000 човека. По-късно нивото на опасност бе повишено на четвърто и бе отправена препоръка за пълна евакуация на населението, намиращо се близо до територията на вулкана.

Управлението за гражданска авиация на Филипините препоръча на самолетите да избягват въздушното пространство близо до вулкана.

Изригналият вулкан Таал се намира на 66 километра южно от Манила. През нощта са били регистрирани най-малко 75 вулканични земетресения. Огромен облак от бяла и сива пепел се издига на височина от 15 километра.

Международното летище на филипинската столица бе затворено заради пепелта. Над 100 вътрешни и международни полети бяха анулирани. Днес полетите бяха възобновени частично, съобщи управата на летището.

Обявеният режим за бедствие предполага използването на финансови средства от специален фонд за оказване на помощ, възстановяване, реконструкция и други дейности за стабилизиране на ситуацията в пострадалите райони.

Таал е вторият най-активен вулкан във Филипините. Той е изригвал 33 пъти от 1572 г., по данни на Филипинския институт за вулканология и сеизмология. Последното голямо изригване на Таал е било през октомври 1977 г., а най-смъртоносното - през 1911 г., когато загиват над 1300 души.

Земетресенията и вулканичната активност не са рядкост във Филипините поради разположението им в Тихоокеанския "огнен пръстен", където тектонските плочи се сблъскват дълбоко под земната повърхност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани