Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. Според няколко публикации в чуждите медии, луканката е потомък на римската луканика.
"Вероятно най-влиятелната рецепта за сушена наденица в света" - така "Лос Анджелис Таймс" описва римската луканика. Потомци на този древен месен деликатес са открити в много държави - в Италия (луганега), Испания (лонганиса), Португалия (лингуиса), Гърция (луканико), България (луканка) и на още много места по света. Думата е навлязла и в арабския език.
Луканика от Лукания
Римската луканика носи името на региона, от който произхожда - Лукания, днес познат като Базиликата, пише сайтът Artecibo. Смята се, че населението на Лукания започва да произвежда сушена наденица още преди римляните да завладеят района през III век преди новата ера. Тя явно доста се услажда на римляните и те я разпространяват и на север, където рецептата и името претърпяват леки промени - в Ломбардия сушената наденица е позната като луганега.
Днес луканика се приготвя със свинско месо, а сред основните подправки са дивият копър, черният и червеният пипер. Омесеното с подправките месо се пълни в черва. След това се оставя да се суши.
Българска ли е луканката?
08:35, 11 яну 20 / Любопитно
25
1955
Шрифт:
Още от „Любопитно“
Последни новини

"Грешници" – тайнственият свят оживява във Видеотеката на A1 Xplore TV
14:53, 05 юни 25 / А1
Специална селекция смартфони с до 80% отстъпка от А1 през юни
12:39, 04 юни 25 / А1
А1 и Националната асоциация за приемна грижа отличиха зрелостници във „Вечерта на успелите“ – празник, посветен на силата на подкрепата
18:00, 03 юни 25 / А1
Добави коментар