Борисов: Русия и Турция само се радват на това, което България прави

19:55, 08 яну 20 / Политика 25 3163 Topnovini
1

"Това е поредният път, в който ще се съберем да си поговорим", така премиерът Бойко Борисов коментира утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което президентът Румен Радев свиква заради кризата Иран-САЩ.

Румен Радев свиква КСНС заради кризата Иран-САЩ

След тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“, на която премиерът Борисов беше редом до руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган, той заяви, че двамата лидери са много загрижени за ситуацията в Иран, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

"Седях до Путин, имах възможност да задам много въпроси и доста отговори получих както от него, така и от президента Ердоган", коментира Борисов, като се похвали, че Русия и Турция само се радват на това, което България прави.

Борисов и Вучич редом до Путин и Ердоган при откриването на „Турски поток“

Премиерът направи равносметка на днешния стратегически по думите му ден. "От сутринта пет сесии вървят в България. Това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години в това много размирно и тежко време за света. Именно в този ден бяха набелязани действия, които да оставят България на картата ни в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение, и съответно във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура".

"Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел, както и приятел на Тръмп", коментира той и изтъкна като най-важното, че вече се работи активно за падането на визите на България за САЩ от целия департамент и посолството. 

"Днес Турция и Русия пуснаха своята част от Турски поток, нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито имат технологични възможности да го направят, но те го направиха и го пуснаха. Днес България подписа и стана акционер с 20 процента в терминала за втечнен газ заедно с държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда интерконектора с Гърция и България активно развива своята газопреносна система с така наречения “Балкански поток”. По този “Балкански поток“ ще тече и руска газ, и втечнена газ, и всеки, който може да достави до тези газови магистрали", добави Борисов. 

България и САЩ ще работят за военна сигурност и газов хъб

В отговор на въпрос дали е успял да убеди руския президент Путин, че при нас няма закъснение за "Турски поток", Борисов заяви: "Не се бъркам в работата на никоя държава. Ние изграждаме българската газопреносна мрежа – дали ще я правим бързо, бавно, средно – ние имаме цел до май месец да я построим. Българският интерес е колкото по-бързо завършим двата интерконектора, толкова по-бързо по него ще тече газ и ще взимаме транзитни такси, съответно ще връщаме заемите". 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани