България и САЩ ще работят за военна сигурност и газов хъб

10:00, 08 яну 20 / Политика 25 2502 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ с участието на американска делегация, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Борисов обясни, че срещите между двете държави са договаряни около година и половина. „САЩ и България трябва да имат стратегическо сътрудничество по много теми, защото те са важни и за двете държави. В следващите месеци ще имаме достатъчно високи посещения“, обясни той.

Борисов подчерта, че само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. „И Ирак, и Иран, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че и Турция и Русия са под санкции, това е един много сложен регион. Радвам се, че САЩ разбраха, че заедно можем да направим гражданите на този регион да живеят много по-добре и да им гарантираме права, свобода и сигурност“, обясни Борисов. Той подчерта, че България ще се съобрази с решението на иракския парламент.

Премиерът посочи, че за България е важно военното сътрудничество със САЩ, което не е свързано само със закупуването на самолетите Ф-16. По отношение на енергийната сигурност Борисов заяви, че двамата с Тръмп са се обединили около създаването на газов хъб у нас, за да се върне България на газовата карта. Той обясни, че днес Министерски съвет ще вземе решение да купи 20% от акциите за терминала за втечнен газ с Гърция.

Във връзка с визите за САЩ премиерът изрази надежда този проблем да се реши в рамките на две години.

"Бих репетирал и аз другия път да кажа нещо на английски, обаче много ще ми се смеете", каза премиерът Борисов по време на срещата си с американския посланик Херо Мустафа. Той направи изказването, след като Мустафа започна изказването си на български език.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа подчерта, че това е един исторически диалог между САЩ и България, който е с мисъл за добруването на България. По думите ѝ този път е бил начертан от премиера Борисов и президента Тръмп по време на тяхната историческа среща в Белия дом миналата година. „Бих искала да уверя, че този стратегически диалог не е бюрократичен жест и нещо, което ще бъде от полза само за САЩ. Всичко, което днес направим с нашите български партньори, ще бъде от полза за българския народ. Ние желаем една силна и просперираща България, защото тя заслужава най-доброто бъдеще“, посочи Херо Мустафа.

Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ, посочи, че държавата му цени България като стратегически партньор. „Нашите връзки с България са много силни и ние искаме да ги направим още по-силни. България е регионален лидер, който има решителност да модернизира своите военни сили със закупуването на самолетите Ф-16. Наша споделена цел е и България да се превърне в регионален газов хъб и нашият опит може да ѝ помогне да създаде енергиен пазар“, обясни Бойс.

Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 г. затвърди стратегическия характер на партньорството на България със САЩ. В този контекст на нов импулс в отношенията между двете страни у нас се провежда Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Във фокуса на форума са установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически отношения между България и САЩ. През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама