Германия и Хърватия се изтеглят от Ирак, САЩ остава (Обновена)

11:45, 07 яну 20 / Свят 25 2024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 6.46/ обновена 9.18/ обновена 11.45 

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви, че Вашингтон няма планове да изтегля военния си контингент от Ирак. С това той отрече появилото се по-рано проектописмо на американското командване до иракските власти, в което се казва, че започва препозициониране на военнослужещите с цел подготовка за напускане на страната.

Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

"Не е взето каквото и да е решение за напускането на Ирак. Точка", съобщи Марк Еспър, предаде БГНЕС. Еспър добави, че изтегляне на американците няма да има, а писмото, макар и достоверно, е било "изпратено по погрешка". "Това писмо не съвпада с позициите, на които сме в момента", допълни Еспер.

По думите на Еспър се води разследване за писмото, чиято автентичност не е потвърдена.

Германия обаче ще изтегли част от войските си в Ирак, заявиха от Министерството на отбраната. Около 30 военнослужещи, разположени в Багдад и Таджи, ще бъдат преместени в Йордания и Кувейт, заяви говорител на Министерството на отбраната, като добави, че изтеглянето "ще започне скоро".

Хърватия също ще изтегли своите 14 военнослужещи от Багдад. Загреб участва с контингент на ротационен принцип, който се състои от седем военни - четирима офицери и трима подофицери.

Новият контингент от седем души беше изпратен в Ирак на 27-ми декември, а старият, съгласно плановете, трябваше да напусне Багдад след новогодишните празници. Затова към момента на вземането на решение от страна на НАТО Хърватия е с 14 военнослужещи в Ирак, вместо 7.

Вчера парламента в Ирак гласува призив към САЩ да изтеглят войниците си от страната. Гласуваният документ няма силата на закон, но беше ясен сигнал към американците след удара от въздуха, който уби популярния ирански генерал Касем Солеймани и лидера на шиитските милиции в Ирак. Днес той ще бъде погребан в родния си град Керман.

Кое знаме гори в Иран?

Междувременно беше наредено на военни сили-амфибия, в които са включени около 4,500 моряци и пехотинци, да се подготвят за оказване на помощ в Близкия изток, съобщи БТА.

За момента изказаните намерения на Вашингтон за деескалация след убийството на Солеймани не се материализират и покачващото се напрежение създава възможност за пряк военен конфликт с въвличане на други страни и превръщането му в глобален. От друга страна, има опасения, че пренасочването на усилията на Пентагона встрани от т.нар. "Ислямска държава" може да доведе до засилването на отслабените позиции на групировката.

Шубето е голям страх

Обезпокоителни за някои са и продължаващите заплахи на президента Доналд Тръмп за атакуване защитени от конвенция културно-исторически обекти. По темата в понеделник Еспър заяви, че военните ще следват “законите за въоръжени конфликти”.

Директорът на ЮНЕСКО Одре Азуле разкритикува Тръмп за тези заплахи. Тя припомни на Съединените щати, че както Иран, така и САЩ са подписали приетата през 1972 г. Конвенция за опазване на световното културно и природно наследство. Както и че двете държави са част и от приетата през 1954 г. Конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт.

НАТО: Иран никога не трябва да се сдобива с ядрено оръжие

И двата международни закона забраняват бомбардирането на културни обекти, като САЩ са страна по тях, независимо че през 2018 г. Доналд Тръмп изтегли щатите от ЮНЕСКО, като посочи антиизраелски настроения в организацията за причина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама