Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

16:17, 06 яну 20 25 5366 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Напрежението в света се покачи за пореден път, след като САЩ убиха в специална операция високопоставения ирански генерал Касем Солеймани. Възможна ли е ескалация на конфликта, има ли опасност от нова война? ТОПНОВИНИ потърси за коментар бившия консул в Одрин Георги Димов.

Горещите точки в света

Георги Димов смята, че за да се направи анализ на ситуацията в Близкия изток, трябва да се включат събитията от 4-те най-горещи точки в света. Най-актуална и динамична е убийството на иранския генерал Касем Солеймани, поведението на Иран и Ирак, стартиралата газова война в Източното Средиземноморие, опасната обстановка в Либия, която според него е подклаждана от поведението на Турция и лично от президента Реджеп Ердоган, както и „неизвестните камъни“ в Сирия.

Бившият дипломат смята, че окончателното оттегляне на Техеран от ядреното споразумение, (сключено през 2015 г. с Франция, Германия, Великобритания, Русия, Китай и САЩ за ограничаване на ядрената си дейност), може да означава много неща, включително има връзка и с атомните амбиции на нашата югоизточна съседка. Той припомни сагата с построяването на АЕЦ в Турция, която продължи повече от 50 години. След идването на власт на Ердоган имаше пети опит за нейното построяване, и в крайна сметка през април 2018 г. бе направена първата копка. Според него световните сили гледат с подозрителност към всяка мюсюлманска държава, която се стреми да построи ядрена мощност.

Дъщерята на Солеймани заплаши САЩ: Ще платите за смъртта на баща ми

Отмъщението на Иран?

Георги Димов смята, че Иран ще покаже гнева и раздразнението си. „Няма как Иран, като военна сила, да се сравнява с една от най-мощните държави в света. Това, което може да стане са отделни терористични актове – да бъдат извършени нападения на обекти на държавите в района, които са съюзници на САЩ“, отбеляза той. „Техеран не разполага с нужните военни средства за мащабни действия. По-опасното е, че този акт ще послужи за консолидация на ислямистките сили в целия святвключително и в нашия регион, което няма как да не ни притеснява“, добави експертът.

Позицията на Европа?

Според бившия консул Европа заема сравнително гъвкава позиция. Той цитира данни на ЦРУ, които показват, че в момента на територията на Сирия действат над 2 000 различни терористични организации. „Много е важно официалното отношение на Великите сили – постоянните членки в Съвета на сигурност на ООН. Много показателно ще бъде дали някой от тях ще сезира Съвета за сигурност и ще свика заседание, а според мен това би могло да бъде или Русия, или Китай. Както Москва, така и Пекин изразиха несъгласие с извършеното, но по-конкретното им отношения ще проличи, ако по тяхна инициатива бъде свикан Съвет на сигурност на ООН.

Печели ли подкрепа Тръмп в процеса му за импийчмънт?

Георги Димов е на мнение, че не само американският президент Доналд Тръмп, но и всички съвременни лидери използват външната политика за вътрешнополитически цели. „Този атентат дойде след четвъртото мащабно нападение и провокация от страна на иранския режим – посолството на САЩ в Багдад. Не е известно дали Тръмп ще се кандидатира за следващ президентски мандат, но при всички случаи това ще бъде използвано от него, както и в процеса на импийчмънт“, коментира той.

Дахер Дахер: Тръмп иска да унищожи цели древни култури заради петрола

Георги Димов твърди, че чашата на търпението е преляла. „С много голямо съжаление го казвам. Позициите на различните сили се разминават. Не виждам как могат да бъдат намерени допирни точки“, заяви той и добави, че очаква прегрупиране на лагерите.  „Утре на посещение в САЩ ще бъде гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Това ще стане един ден преди Путин да отиде при Ердоган в Истанбул на 8 януари. Заформят се все по-свирепи коалиции“, завърши бившият дипломат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама