Денят накратко – 6 януари

19:00, 06 яну 20 25 1724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Защо главният прокурор Иван Гешев отмени срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова, ескалирали напрежението в Близкия изток след убийството на Солеймани, как се сбогувахме с известната журналистка Силва Зурлева и още:

***

Православната църква чества Богоявление

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите с християнския празник и честити на имениците. В цялата страна бяха отслужени водосвети и се проведоха Богоявленски ритуали по хвърляне на кръста.

С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха в ледените води на река Тунджа. И тази година атрактивното събитие привлече хиляди туристи и местни жители. За пета поредна година и българите в Чикаго спазиха Богоявленската традиция по хвърлянето на кръста в езерото Мичиган.

Днес беше проведен и традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

***

Главният прокурор Иван Гешев отмени срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова

Днес главният прокурор Иван Гешев трябваше да проведе среща с председателя на БСП Корнелия Нинова по нейно искане и с оглед на заявеното й желание да предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза в гр. Перник.

Тази сутрин от БСП съобщиха, че Нинова ще даде брифинг за медиите след разговора си с главния прокурор. Минути след това от прокуратурата отмениха срещата. „Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект“, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Поради тази причина Нинова обяви, че задава въпросите на перничани писмено до главния прокурор. Тя посочи още, че БСП внася вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите на 20 януари.

***

НАТО с извънредно заседание заради ситуацията в Близкия изток след убийството на Солеймани

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредно заседание на Северноатлатническия съвет на НАТО заради ситуацията в Близкия изток след смъртта на генерал Касем Солеймани, който беше убит в петък при въздушни удари на САЩ в Ирак.  

Днес дъщерята на Солеймани отправи заплахи срещу американските военни - тя заяви, че САЩ и неговият съюзник Израел ги очакват "черни дни" заради убийството на баща й. "Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми", каза тя. Междувременно Доналд Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран. Той заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната.

Пред ТОПНОВИНИ бившият консул в Одрин Георги Димов заяви, че Иран ще покаже гнева и раздразнението си. Това, което може да стане са отделни терористични актове – да бъдат извършени нападения на обекти на държавите в района, които са съюзници на САЩ, смята той.

***

Отбелязваме 172 години от рождението на Христо Ботев

172-ата годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев беше отбелязана в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част.

***

Сбогувахме се със Силва Зурлева

Близки, приятели и колеги се събраха в храм “Света София”, за да си вземат последно сбогом с известната журналистка Силва Зурлева. 

На поклонението присъстваха водещите в Нова телевизия Гала, Николай Дойнов, Васил Иванов и Деси Банова, както и бившият директор на БНТ Константин Каменаров, Мия Сантова и Кремена Халваджиян. От страна на политиците дойдоха кметът на София Йорданка Фандъкова, Соломон Паси, Румен Петков и Красимир Премянов.

Бившият член на Борда на директорите на Нова телевизия издъхна в къщата си в благоевградското село Ковачевица на 1 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама