Мъжко хоро се изви в ледената Тунджа в Калофер

08:28, 06 яну 20 / Общество 25 3613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха в ледените води на река Тунджа. Те се бяха подготвили още от вечерта.

Кръстът беше хвърлен от местния свещеник и даден на най-малкия участник. Най-малкият участник в хорото е 4-годишният Радомир, съобщи БГНЕС. Баща му заяви, че синът му сам е изразил желание да участва в хорото, защото се смята вече за голям. Участниците в хорото скандираха "Българи, юнаци".

Минути, след като се включи в мъжкото хора в ледените води на река Тунджа, един от участниците предложи брак на приятелката си и тя отговори с "Да". Анелия и Кирил са заедно от шест години, предаде БНТ.

"Това е български празник, който обичаме, надяваме се и много други млади хора да са като нас. Избираме да живеем в България, оставаме тук, обичаме и подкрепяме българските традиции", категорично е младото семейство.

И тази година атрактивното събитие привлече хиляди туристи и местни жители, които бяха изпълнили улиците в района на реката.

Празнуваме Богоявление и Йордановден

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

Ето къде ще "спасяват" кръста на Богоявление

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама