Министрите отчитат сложна година с много предизвикателства (ОБНОВЕНА)

18:04, 27 дек 19 / Политика 25 3498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 9:40 ч., обновена в 18:04 ч.

 

Министрите направиха отчет за постигнатите резултати по време на последното за годината правителствено заседание.

Външният министър Екатерина Захариева отчете, че успех за България е новият ресор на Мария Габриел в Европейската комисия, избирането на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ и Brexit.

130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите, съобщи още първият ни дипломат.

Министрите се връщат на работа след коледните празници

Тежка година с много политически предизвикателства – избори, кризи, чума по свинете, отчете вицепремиерът Томислав Дончев. "За поредна година нямаме загубени европейски средства, а 80% от целия ресурс за новия програмен период е договорен. Освен това имаме и една от най-прозрачните системи за мониторинг", заяви Дончев.

"Процесите на икономическа трансформация са ключов приоритет през 2019 година, през новата 2020 година работата в тази посока продължава", каза още Томислав Дончев.

"Без съмнение ключов акцент трябва да бъдат опитите за повишаване на добавената стойност и всичко, което се произвежда в България", заяви Дончев и отбеляза, че образованието е водещата политика на кабинета. Според него всяко следващо правителство трябва да поставя образованието на първо място.

Георги Харизанов: Отиващата си година е година на „политически хейт“

Вицепремиерът Марияна Николова отбеляза, че се отчита, че все повече българи се връщат от чужбина и се установяват в страната.

Военният министър Красимир Каракачанов отчете, че около 400 души са повече назначени в системата, отколкото са напуснали. Направени са ремонти на сгради и техника. „Керванът върви в правилната посока”, отбеляза Каракачанов. Според него случилото се през последната 1 година в армията не се е случвало през последните 30 години – изтребители, военно училище, заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов отчете, че през годината продължава тенденцията на поддържане на фискална и рейтингова стабилност, можем да се похвалим с едно от най-ниските нива на контрабандата на цигари в ЕС, успяхме да убедим Световната банка да открие в София център за споделени услуги. „Успешна година за българската икономика“, обобщи Горанов и добави, че с 5% всяка година намалява сивата икономика.

Вътрешният министър Младен Маринов отчете, че е намалял делът по разкриваемост на битовата престъпност. „Гордеем се постигнатите резултати в борбата с телефонните измами. Тази година са намалели с 50% спрямо миналата”, похвали се министърът. „Предвижда се увеличение на нощния труд на полицаите. Като цяло можем да отчетем, че изминава сложна година”, посочи Маринов.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че реализираните проекти в енергетиката дават възможност България да запази своето стратегическо място на енергийната карта на Европа, а българските граждани и бизнес да се възползват десетилетия наред от конкурентни доставки. На 21 октомври приключи първият етап от разширяването на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница, посочи министър Петкова. През годината беше даден старт на строителството на интерконектора Гърция-България. За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки от други източници, включително и САЩ, в размер на 403 млн. куб. м. втечнен природен газ. За януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ. Беше удължен животът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и той вече разполага с нов десетгодишен лиценз за работа, след като през 2017 г. и пети блок получи нов лиценз. За АЕЦ „Белене“ бяха подадени 13 заявления и преди броени дни бе обявена кратката листа на участниците, отчете министърът.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София.

"5 550 000 лева са инвестирани през 2019 година в обновяване и изграждане на нова спортна инфраструктура в цялата страна, включително проектите, за които е отпуснато финансиране. За 2020 г. до момента са одобрени проекти за общо 715 000 лева. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в рамките на отчета за постигнатото от Министерство на младежта и спорта през 2019 година, който представи, съобщиха от пресцентъра на ММС.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че българският туризъм е продължил устойчивото си развитие и през 2019-а, независимо от трудната година, силната международна конкуренция и фалита на туроператора „Томас Кук". За първите десет месеца на годината България е отчела над 8,4 млн. посещения на чуждестранни туристи и над 3,4 млрд. евро приходи от международен туризъм, което затвърждава възходящата тенденция след създаването на самостоятелното Министерство на туризма. 

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отчете, че страната приключва годината с 42 регистрирани огнища на болестта, от които само 8 са в производствени комплекси. Около 140 000 са засегнатите домашни свине, а близо 200 са случаите на засегнати диви прасета. За тази година приключваме с са изплатени 70 млн. лв. за превенционни дейности, дейности по унищожаване на огнищата и компенсации, свързани с заболяването АЧС. От тях 9 млн. евро са предоставени от Европейската комисия, като се очаква постъпване още 22 млн. евро съфинансиране.

Министърът на културата Боил Банов отчете, че през 2019 г. са били дадени близо 5 милиона лева за археология и теренни проучвания, инвестиции в сценични изкуства и привличане зрителски интерес, финансиране на ремонтни дейности, международни участия, промени в законопроекти и 10-годишна Стратегия за развитието на културата. По думите му през изминалата година се наблюдава 30% ръст в посещаемостта на културните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама