СБЛЪСЪК: Изкуствена или естествена елха за Коледа?

11:00, 20 дек 19 / Сблъсък 25 5659 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

                                                                                                                                         

Коледа е на прага ни, но има още хора, които се лутат пред избора каква елха да купят за празника. В СБЛЪСЪК питаме Агенцията по горите и разпространителите на изкуствени елхи какво дърво да изберем -естествено или изкуствено.

От Агенцията по горите изтъкват, че иcтинcĸoтo ĸoлeднo дpъвчe ще изпълни дома ви с чудесен естествен apoмaт и усещане за иcтинcĸa пpиpoдa. Оcвeн тoвa летливите фитонциди (етерични мacлa), които се отделят от всички иглолистни дървета, пpитeжaвaт aнтибaĸтepиaлнo дeйcтвиe. Коледното дръвче е символ на живота, живата природа и чистия въздух, а пластмасата - символ на замърсяването на планетата, изтъкват от там.

Домакинствата, които са загрижени за природата, обикновено избират изкуствени коледни елхи, контрират разпространителите на този вид дървета. По този начин не участвате в отсичането на дърветата, а от друга страна коледните елхи могат да се използват повече от един сезон. Изкуствените коледни елхи могат да придадат в семейния дом също толкова уют и усещане за природа, както и естествените дървета. Българите са склонни да дават до около 100 лв. с мисълта, че дървото ще се ползва няколко години. Така всъщност дървото излиза доста по-евтино на едно домакинство, посочват още разпространителите. Избягва се събирането на опадалите иглички, а освен това има и естетически причини, защото елхите стават все по-разнообразни и винаги можете да ги подмените, когато ви се смени настроението и искате промяна, допълват те.

Обществото става все по-тревожно относно замърсяването, което причинява. През последните няколко години се наблюдава тенденция все повече семейства да предпочитат живите коледни дръвчета. Избирайки живо коледно дърво, което по-късно може да бъде засадено в природата, родителите учат децата на отговорност към природата, изтъкват от Агенцията по горите.

Произведените по стандартите изкуствени дървета са екологично чисти и безвредни. При тях няма олово или други вредни вещества. Това не се отнася за евтините китайски елхи, за които не е ясно от какво са произведени. Затова е важно да се купува, макар на малко по-висока цена, по-качествено и лицензирано дърво, съветват разпространителите. Тези елхи винаги могат и да бъдат предадени за рециклиране и така да бъдете спокойни, че не замърсявате природата, обясняват те.

Как да се грижим за дървото, което сме избрали, за да издържи по-дълго?

При живото дърво е добре да се знае, че условията при стайна температура не са подходящи за него. Затова е добре колкото е възможно по-малко време да се държат коледните дръвчета в домовете и то далеч от отоплителни уреди, съветват от Агенцията по горите. Друг проблем, е изнасянето на коледното дърво от горещата стая директно на студа. Добре е преди да се изнесе навън първо да се остави в по-хладно помещение, коридор или остъклена тераса, като задължително се полива. Засаждането на коледното дърво е преди настъпването на вегетационния сезон /март, началото на април/, защото при по-късно изваждане на елхата от саксията и малките повреди по корените ще рефлектират върху новопоявилите се нежни клонки. Дърветата се засаждат в рохка почва и се поливат обилно с вода.

Специални грижи не са нужни при изкуствените елхи. Те просто всяка година след празниците се прибират в подходящо пространство, а на следващата Коледа отново се вадят, казват разпространителите. Едно изкуствено дърво може да се използва до около 20 години, но статистиката показва, че повечето хора сменят елхите си на 5 години, вероятно най-често от желание за промяна. С богатия избор от видове на пазара - и на височина, и като цветове и вид дърво, хората имат много възможности за избор, допълват разпространителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама