Акцент на деня: Пазителят на прокуратурата

17:30, 18 дек 19 / Акценти 25 3954 Даяна Дюлгерова
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
1

Новият главен прокурор на България Иван Гешев официално встъпи в длъжност. В първото си слово той благодари за получената подкрепа и обеща повече справедливост за гражданите. Неговият предшественик Сотир Цацаров го предупреди за предстоящите трудности и му заръча: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”. Новият обвинител № 1 също очаква трудни години. Според него прокуратурата работи на високи обороти и с това си е спечелила врагове, които целят дестабилизация на държавното обвинение.

Идеята за независим прокурор

Относно препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, Иван Гешев смята, че в някои идеи има логика, но други показват непознаване на законодателство ни. За предложението да се създаде ново звено – независим прокурор, който да разследва главния, той коментира: „Всички магистрати са независими, включително и всички прокурори базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин „независим“ прокурор е обиден за прокуратурата.

Промяна в Конституцията

Новият главен прокурор не вижда дискусия за конституционни реформи, а политически заявки. Според него няма ясно заложена тема за дебат. "Дискусията към момента е политически въпрос, в него няма право. Той е от компетентността на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата,“ заяви той.

Новият председател на КПКОНПИ Сотир също коментира инициираните от президента консултации: "Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на българските граждани, те не могат да бъдат само за това. Ако целият дебат е насочен към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи за идващи политически проекти или идващи избори – това е безполезно упражнение", коментира той.

Синхрон между институциите

Вътрешният министър Младен Маринов поздрави Иван Гешев за встъпването му в длъжност и отбеляза, че двамата винаги са работили в отличен синхрон, а доказателство за това са добрите резултати. Същото мнение изрази и за новата фигура в Антикорупционната комисия в лицето на Сотир Цацаров.

Избор на Иван Гешев

Гешев заема поста по-рано, за да довърши мандата на досегашния обвинител № 1 Сотир Цацаров. За избора на Иван Гешев беше нужно повторно гласуване във ВСС, тъй като 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. На 24 октомври обаче отново с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Гешев бе избран за новия главен прокурор. Процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Той остана единствен кандидат, а номинацията му предизвика масови протести и контрапротести в цялата страна. В отговор на недоволството "заваляха" множество положителни становища от различни държавни институции. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани