Гешев съзря политически заявки в дебата за реформи в Конституцията

10:43, 18 дек 19 25 2400 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор

Новият главен прокурор Иван Гешев очаква тежък мандат и скоро екипът му ще бъде ясен. „Стигнали сме предела, ние (държавата) трябва да отговорим на очакванията на българските граждани за справедливост. Прокуратурата е в добра кондиция и в последните години заработи на други обороти, и благодарение на това сме подложени на сериозни атаки, които целят дестабилизация,“ обясни Гешев и отново повтори, че предстоят трудни години.

Новият главен прокурор коментира и инициираните от президента дебати за промени в Конституцията. „Аз не виждам дискусия за конституционни реформи. В момента виждам политически заявки, в най-общ план, като се цитира Конституцията. „Чу ли се някой някъде да каже какво точно искат да променят в Конституцията“, попита той присъстващите журналисти. „Аз не съм специалист по Конституционно право. Когато инициираш дебат, трябва да има конкретна тема. За мен не е ясно каква е темата на дебата. Когато стане ясно, ще си кажа личното мнение. Прокуратурата също – ние имаме аналитичен отдел, смятам след Нова година да сформирам Консултативен съвет с изтъкнати юристи към главния прокурор,“ отбеляза той. „Дискусията към момента е политически въпрос, в него няма право. Той е от компетентността на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата,“ заяви той.

Относно препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, Иван Гешев каза, това са различни идеи, които трябва да бъдат обсъдени. В някои има логика, други показват непознаване на законодателство ни. „Факт е, че правителството е поело ангажимент да спази тези препоръки в рамките на Конституцията“, заяви Гешев.

За идеята да се създаде ново звено – независим прокурор, който да разследва главния, той коментира: „Всички магистрати са независими, включително и всички прокурори базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин „независим“ прокурор е обиден за прокуратурата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама