Акцент на деня: Палатки под прозореца на премиера

17:30, 16 дек 19 25 3856 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от цялата страна прекараха нощта на палатков лагер под прозореца на премиера Бойко Борисов. Протестиращи медици се събраха на 15 декември пред сградата на Министерски съвет в София, като обявиха, че ще останат там, докато не бъдат приети от министър-председателя.

Това е петият национален протест на медицинските специалисти от началото на годината, като негов организатор е новоучреденият Синдикат на медицинските специалисти с лидер медсестрата Мая Илиева. Недоволстващите медици обясниха, че нямат политически искания, държат само договореното със здравния министър Кирил Ананиев да се изпълни - по-добри условия за работа, по-високо заплащане, прозрачно разпределение на публичните средства и осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението. Протестиращите здравни служители настояват и да няма търговски дружества в здравеопазването.

Мая Илиева заяви, че в момента 90% от болниците не работят по закона поради липса на кадри, много часове извънреден труд и нерегламентирани дежурства по 24-36 часа. Тя обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения. Искането е минималната заплата, с която започва работа една медицинска сестра, да бъде в рамките на две минимални работни заплати – 1120 лева. "Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта Илиева.

Протестиращите не искат оставка на здравния министър, защото според тях това означава връщане към изходно положение. Те настояват правителството и всички парламентарно представени партии да обсъдят промяна в модела на здравеопазването.

Отговорът на Бойко Борисов дойде, след като медиците останаха под прозореца му около 24 часа. Той покани техни представители на среща, която ще се проведе по-късно. На нея освен здравния министър ще присъстват и социалният Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама