Акцент на деня: Палатки под прозореца на премиера

17:30, 16 дек 19 / Акценти 25 2676
1

Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от цялата страна прекараха нощта на палатков лагер под прозореца на премиера Бойко Борисов. Протестиращи медици се събраха на 15 декември пред сградата на Министерски съвет в София, като обявиха, че ще останат там, докато не бъдат приети от министър-председателя.

Това е петият национален протест на медицинските специалисти от началото на годината, като негов организатор е новоучреденият Синдикат на медицинските специалисти с лидер медсестрата Мая Илиева. Недоволстващите медици обясниха, че нямат политически искания, държат само договореното със здравния министър Кирил Ананиев да се изпълни - по-добри условия за работа, по-високо заплащане, прозрачно разпределение на публичните средства и осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението. Протестиращите здравни служители настояват и да няма търговски дружества в здравеопазването.

Мая Илиева заяви, че в момента 90% от болниците не работят по закона поради липса на кадри, много часове извънреден труд и нерегламентирани дежурства по 24-36 часа. Тя обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения. Искането е минималната заплата, с която започва работа една медицинска сестра, да бъде в рамките на две минимални работни заплати – 1120 лева. "Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта Илиева.

Протестиращите не искат оставка на здравния министър, защото според тях това означава връщане към изходно положение. Те настояват правителството и всички парламентарно представени партии да обсъдят промяна в модела на здравеопазването.

Отговорът на Бойко Борисов дойде, след като медиците останаха под прозореца му около 24 часа. Той покани техни представители на среща, която ще се проведе по-късно. На нея освен здравния министър ще присъстват и социалният Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани