Медици протестират с разпънати палатки пред МС, искат Борисов да ги приеме (Обновена)

10:15, 16 дек 19 25 3709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:36, Обновено в 10:15

 

Без търговски дружества в здравеопазването и министър Кирил Ананиев най-накрая да си свърши работата, настояват медицинските сестри от цялата страна, които протестират пред сградата на Министерски съвет.

Медици прекараха нощта на палатки пред сградата. Те искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му представят своите искания за достойни условия на труд и живот.

“И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени“, каза Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти, пред БНР. По думите ѝ цяла нощ са останали около 15 души.

"Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов зоговор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених трима директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", отбеляза Илиева.

Медицинските специалисти излизат на пети национален протест

Тя беше категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват. "До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано".

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

„Необходима е кардинална промяна в модела на здравеопазването, която засяга финансирането, управлението, организацията на болничната и извънболничната помощ“, каза Надежда Маргина, протестираща милосърдна сестра от Сливен, пред БГНЕС.

Тя подчерта, че исканията им са изцяло синдикални. „Искаме минималната заплата, с която започва работа една медицинска сестра, да бъде в рамките на две минимални работни заплати – 1120 лева. Това е реално искане. Не искаме да ставаме милионери, искаме да оцеляваме, да имаме един по-добър стандарт на живот“, каза Надежда Маргина.

Едва след една такава промяна милосърдните сестри могат да поискат вече диференциация в заплащането на техния труд, в зависимост от неговата тежест. „Трябва да се промени категорията ни на труд, увеличаване на заплащането за нощния труд, където също има големи различия. Някои наши колеги полагат нощен труд за 20 стотинки на час, другаде ставките са 50 стотинки и 1 лев. Искаме баланс в системата. Не искаме като по социалистическо време да работим за еднакви заплати. Искаме една минимална основна заплата, с която да започваме и тя да ни бъде гарантирана независимо в каква структура работим“, категорична е протестиращата медицинска сестра.

Протестиращите не искат оставка на здравния министър, защото, според тях, това означава връщане към изходно положение. „Една оставка означава, ние отново да запознаем съответния министър с нашите проблеми. Ние искаме министърът да си свърши работата. Ние искаме правителството и всички парламентарно представени партии най-накрая да седнат и да обсъдят как да се извърши смяната на модела на здравеопазването. Ако не знаят, да препишат отнякъде, където има качествено и достъпно здравеопазване“, обобщи Надежда Маргина.

Това е петият протест на здравните работници от началото на март досега. По думите им, недоволството е довело до частично повишаване на трудовите възнаграждения в част от лечебните заведения в страната и до обещания от страна на държавата за повече пари за заплати през следващата година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама