Внукът на Чърчил сваля шапка на Борис Джонсън след убедителната победа на изборите

18:30, 13 дек 19 / Свят 25 2758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели 365 места в парламента, давайки му мнозинство от 80, това показват окончателните резултати от изборите в четвъртък.

Основната опозиционна Лейбъристка партия спечели 203 от останалите места, докато Шотландската национална партия е трета с 48. Обявяващите се срещу Brexit либерални демократи спечелиха 11 места. Други партии взимат 23, съобщава АФП.

Внукът на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, известният британски политик консерватор Никълъс Соумс, каза, че сваля шапка пред сегашния премиер Борис Джонсън.

В изявление по телевизия "Скай нюз" днес той поздрави своите съпартийци с победата на вчерашните парламентарни избори, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

„Либералната“ загуби от Демокрацията

"Това е потресаваща победа, която значително надвишава всеки резултат, който аз смятах за възможен. Смятам, че това е личен триумф за премиера Джонсън, и му свалям шапка", каза Соумс, който през септември по решение на Борис Джонсън беше изгонен от Консервативната партия, но после беше приет обратно.

Наследникът на именития експремиер беше депутат в Камарата на общините цели 36 години, но се отказа да се бори за място в парламента на вчерашните избори. Той добави, че не се сърди на премиера, който, по думите му, е имал пълното право да го изключи от Консервативната партия, защото Соумс тръгна срещу партийната линия и заедно с двадесет други членове на управляващата партия и подкрепи опозицията в ключовото за Джонсън гласуване на споразумението за Brexit, предоговорено от премиера.

"Продължавам да вярвам, че Brexit е историческа грешка за тази страна, стратегическа грешка. За Brexit обаче гласува британският народ, така че излизането от ЕС трябва да бъде осъществено и ще бъде осъществено", посочи Соумс.

Джонсън: Напускаме ЕС на 31 януари 

Според него значителното предимство, което Джонсън осигури на партията в Камарата на общините, ще позволи на премиера да подходи по-балансирано към осъществяването на Brexit и към бъдещите търговски преговори с ЕС, защото неговата главна опора вече няма да бъдат най-непримиримите евроскептици сред торите.

"Не може да има и сянка на съмнение, че на икономическите интереси на страната повече от всичко друго отговаря запазването на колкото се може по-тесни връзки с Евросъюза и с другите страни", каза Соумс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама