Джонсън: Напускаме ЕС на 31 януари (Обновена)

14:46, 13 дек 19 / Свят 25 2897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 януари, както беше планирано", обеща премиерът Борис Джонсън в петък, след като спечели помитаща опозицията победа на изборите, съобщи БГНЕС. Осъждайки продължилите повече от три години политически спорове за Brexit, той каза: „Ще сложа край на всички тези глупости и ще извършим Брекзит навреме до 31 януари, без ако, без обаче“.

Консерваторите печелят мнозинство на изборите във Великобритания

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави британския премиер Борис Джонсън за "голямата победа" на парламентарните избори. "Изглежда като голяма победа за Борис във Великобритания!", написа Тръмп в Twitter. Консервативната партия се очаква да получи абсолютно мнозинство в парламента.

Премиерът Бойко Борисов също честити победата на парламентарните избори на Борис Джонсън.

"Честитих изборната победа на Boris Johnson и на Conservatives. Вярвам, че ще продължим да работим добре заедно и ще поддържаме сътрудничество между България и Великобритания на високо ниво", написа Борисов в личния си профил във Facebook.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща партньорство на Борис Джонсън. "Поздравления, Борис Джонсън, за тази ясна победа на изборите. Очаквам с нетърпение по-нататъшното ни сътрудничество за приятелството и тясното партньорство на нашите страни", заяви Меркел в изявление, публикувано от нейния говорител в Twitter.

Германският външен министър Хайко Маас отбеляза, че резултатите от изборите в Обединеното кралство показват, че британският премиер "има ясен мандат да задейства Brexit". Той обаче подчерта, че Великобритания може да се върне в ЕС, ако един ден пожелае. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама