Заев: България е приятел и заедно ще намерим решение на конфликта за идентичността

16:40, 13 дек 19 / Свят 25 1574 Topnovini
1

Северна Македония не е изпратила протестна нота до България заради реакцията на Българската академия на науките (БАН), която отрича македонския език, съобщава МИА.

„Реакциите не винаги се изразяват в протестна нота. Някои реакции са чрез протестна нота, друг вид реакции са привикване на посланика в Министерството на външните работи, трети тип реакции са политически разговори“, заяви Зоран Заев.

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте

„Възнамеряваме да бъдем европейци, искаме да влезем в ЕС. България е приятел и такива дисонантни тонове наистина не бива да нарушават приятелството. Недопустимо е през 21 век да отваряме въпроси за идентичността“, каза Заев.

Той добави, че македонският език е признат по целия свят, той е вписан в ООН, идентичността е проверена. „България е европейска страна, тя е голям приятел на Северна Македония и на македонския народ и вярвам, че чрез диалог ще намерим решение на подобни въпроси, защото те са чувствителни“, каза Заев.

Премиерът подчерта, че идентичността е чувство, което никой не може да промени. „Доказахме в преговорите с Гърция, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски. Това го знае и България, подписахме Договор“, каза Заев.

БАН с позиция против „Хартата за македонския език“, Заев реагира

По-рано Международният семинар по македонски език, литература и култура при университета „Св. Кирил и Методий” също излезе с реакция за изявлението на Българската академия на науките.

„В Охрид са проведени 52 летни училища с над 4 000 участници от над 60 държави, сред които редица изявени македонци и сериозни учени от България. Български преподаватели, учени и изследователи са участвали и в 46 международни научни конференции, проведени в Лятната школа".

„Какво ще кажат представителите на висшата академична и научна общност на Европейския съюз по тези факти? Как ще заличат съществуването на македонския език? Умножавайки тези факти по нула?''.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани