Заев: България е приятел и заедно ще намерим решение на конфликта за идентичността

16:40, 13 дек 19 / Свят 25 1986 Шрифт:
Topnovini

Северна Македония не е изпратила протестна нота до България заради реакцията на Българската академия на науките (БАН), която отрича македонския език, съобщава МИА.

„Реакциите не винаги се изразяват в протестна нота. Някои реакции са чрез протестна нота, друг вид реакции са привикване на посланика в Министерството на външните работи, трети тип реакции са политически разговори“, заяви Зоран Заев.

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте

„Възнамеряваме да бъдем европейци, искаме да влезем в ЕС. България е приятел и такива дисонантни тонове наистина не бива да нарушават приятелството. Недопустимо е през 21 век да отваряме въпроси за идентичността“, каза Заев.

Той добави, че македонският език е признат по целия свят, той е вписан в ООН, идентичността е проверена. „България е европейска страна, тя е голям приятел на Северна Македония и на македонския народ и вярвам, че чрез диалог ще намерим решение на подобни въпроси, защото те са чувствителни“, каза Заев.

Премиерът подчерта, че идентичността е чувство, което никой не може да промени. „Доказахме в преговорите с Гърция, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски. Това го знае и България, подписахме Договор“, каза Заев.

БАН с позиция против „Хартата за македонския език“, Заев реагира

По-рано Международният семинар по македонски език, литература и култура при университета „Св. Кирил и Методий” също излезе с реакция за изявлението на Българската академия на науките.

„В Охрид са проведени 52 летни училища с над 4 000 участници от над 60 държави, сред които редица изявени македонци и сериозни учени от България. Български преподаватели, учени и изследователи са участвали и в 46 международни научни конференции, проведени в Лятната школа".

„Какво ще кажат представителите на висшата академична и научна общност на Европейския съюз по тези факти? Как ще заличат съществуването на македонския език? Умножавайки тези факти по нула?''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама