БАН с позиция против „Хартата за македонския език“, Заев реагира

21:50, 12 дек 19 25 3190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера Българската академия на науките (БАН) излезе с позиция против „Харта за македонския език“, приета от Академията на науките и изкуствата в Скопие на 3 декември.

Според БАН документът съдържа неверни и неприемливи позиции, които вредят на отношенията между двете съседни страни. В Хартата са налице аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като „македонски“, посочват от БАН. 

Няма решение по въпроса за Гоце Делчев от Съвместната комисия

От академията допълват още, че документът предизвиква сериозни научни възражения, поради което е бил обсъден от ръководството на Академията, и за него са изготвени становища от три института - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания.

Становищата и хартата са били обсъдени на заседание на академиците и член-кореспондентите вчера, след което позицията на БАН остава непроменена, а именно - официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език, като неговите произход, история и характер в хартата са представени некоректно и с подмяна на научната терминология.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките, "че македонският език е диалект на българския".

„Ще реагираме, защото този въпрос е част от въпроса за решаване на проблемите между Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим това. Разбира се, ще реагираме и чрез министерството на външните работи и ще направим всички наши коментари, след като прочетем каква е самата реакция“, каза Заев в отговор на журналистически въпрос.

Заев идва в София след Нова година - ще обсъжда с Борисов работата на съвместната комисия

Запитан може ли това да значи суспендиране на преговорите с България, премиерът Заев подчерта, че „Договорът с България е внимателно написан заради въпросите за идентичността“ и е подписан на македонски и на български език „съгласно конституциите на двете държави“.

Той изрази увереност, че в идния период този въпрос ще бъде решен много бързо. Институтът за македонски език в Скопие също реагира силно на позицията на БАН, допълва агенция МИА.

Централните гръцки медии също публикуваха становището на специалистите от БАН, че „езикът в Северна Македония е писмено-регионална норма на българския“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама