СБЛЪСЪК: Ще има ли ефект от криминализирането на горенето на отпадъци?

15:20, 13 дек 19 / Сблъсък 25 7009 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, срещу изгарянето на отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Причината са зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове. В по-маловажните случаи наказанията за нарушителите, които горят боклуци и замърсяват околната среда, ще бъдат пробация и глоба до 1000 лева.

По темата потърсихме общинския съветник от БСП Иван Таков и председателя на Комисията по опазването на околната среда към СО Лорита Радева:

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Подкрепяте ли предложението горенето на отпадъци да се криминализира?

‘‘Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха‘‘, категорична бе Лорита Радева. По думите й изгарянето на открито или в домашните печки и печки на различни обекти на стари мебели, отработени масла, стари автомобилни гуми, текстил, дограма, пластмаса и други отпадъци създава риск за здравето на гражданите. Затова  кметът Йорданка Фандъкова поиска Народното събрание да разгледа и подкрепи предложението й за инкриминиране на горенето на отпадъците. Радева и колегите й общински съветници от ГЕРБ споделят и подкрепят въвеждането на такива наказателни мерки.
‘‘Горенето на отпадъци е забранено и в момента, но наказанието е само административно. В повечето случаи административната мярка няма възпиращ ефект за извършителите‘‘, каза тя и допълни, че затова настояват през такава законодателна промяна да бъде създадена възможност общините да имат по-сериозни механизми за ограничаване на замърсяването от горенето на отпадъци.

Иван Таков от БСП-София не е убеден, че тази мярка е необходимият стимул хората да не горят отпадъци. ‘‘Безспорно е, че трябва да има тежки санкции, но случаят тук е по-особен.‘‘ По думите му проблемът с въздуха е от много години, а мерките, които взимат управляващите, са само на хартия.

Според Таков по-добра мярка би било ускоряването на процеса с подмяната на уредите на твърдо битово гориво. Той допълни, че около 50 000 домакинства в момента се отопляват с тях и трябва първо да се осигури алтернатива на хората, след което да се посяга към сериозните санкции. ‘‘И като става въпрос за санкции, нека те да не са само за хората, които се отопляват с отпадъци‘‘, заяви той и допълни: ‘‘Управляващите в СО и Столичният инспекторат трябва да контролират ефективно. С криминализирането на горенето на отпадъци колко души ще вкарат в затвора?! И глоби да им наложат – как ще ги платят тези хора?! Те се отопляват с отпадъци, защото не могат да си позволят друго, нямат никаква алтернатива...‘‘

Ефективни ли са тези мерки и ще има ли реален резултат от тях?

По думите на Радева всяка мярка се приема с цел постигане на реални резултати. Мерките, които са приети досега дават резултати. По отношение на юридическите лица налаганите административни санкции имат по-значими резултати. Много важно е, обаче, да има синергия на мерките за намаляване замърсяването от различните източници, в това число и от транспорта, и следва да се подхожда индивидуално, съобразно приноса на източниците на замърсяване. Тя твърди, че няма едно решение, което да е приложимо за всички случаи и за всички източници на замърсяване. ‘‘Очаквам предлаганите наказателни мерки да имат своя възпиращ ефект върху нарушителите. Надявам се също, че „пробацията“ със своите варианти на прилагане, като "включване в курсове за професионална квалификация и/или програми за обществено въздействие", "поправителен труд" и "безвъзмезден труд в полза на обществото", ако законопроектът бъде приет от законодателя, също да имат и възпиращ ефект, но и могат да допринасят за промяна в действията и поведението при нерегламентирано горене на отпадъци‘‘, смята Радева.

‘‘Не мисля, че тези мерки ще имат реален ефект‘‘, категоричен бе от своя страна Таков и заяви, че преди да стигнат до тях, трябва много други мерки да се предприемат, за да видим всички някакъв положителен резултат. Само си дайте сметката за броя на семействата, които се отопляват с отпадъци. Всички знаем за „Красна поляна“ и „Кремиковци“. Но не е само там. Представете си срещу всички тези хора да започнат наказателни преследвания и съдебни дела. Мислите ли, че има смисъл от всичко това?! По думите му криминализирането на горенето на отпадъци е по-скоро възпираща мярка. Много тежко наказание, което има за цел да откаже хората да го правят, но трябва да има алтернатива. Когато няма алтернатива, няма да има никакъв ефект от тази мярка.

Кой ще следи нарушенията и има ли необходимия човешки ресурс за това?

‘‘На ниво Столична община контролът, както и досега, ще се осъществява от Столичен инспекторат, съвместно с районните администрации‘‘, каза Радева. Ще продължим да търсим и съдействието на полицията, РИОСВ и всички други органи, които законодателят вероятно ще посочи.  

Таков пък е на мнение, че Столичният инспекторат не разполага с необходимия ресурс, за да прилага и контролира изпълнението на тези мерки. А няма ли възможност за ефективен контрол, каквито и законодателни промени да бъдат направени, нищо няма да се подобри. Всичко ще си остане само на хартия. Като много от „добрите намерения‘‘ на управляващите в Столична община. Той предполага, че инспекторатът ще работи по сигнали от граждани. Има и друг орган, който би могъл да се включи в контрола – общинска полиция, но ресурсът й е крайно недостатъчен.

Какви алтернативи предлага общината на хората, които не могат да си позволят по-екологично битово отопление?

Според Радева битовото отопление и замяната му с по-екологично има както социален контекст, така и чисто битов, свързан с навици, начин на живот, уют, комфорт – все неща, за чиято промяна е необходимо усилие от страна и на самите граждани. СО работи по два проекта за подмяна на старите отоплителни печки на 20 000 домакинства с нови алтернативни щадящи околната среда уреди.  По думите й СО предприема мерки и създава и организация за поставяне на коминни филтри на домакинства, които не съответстват на изискванията на проектите. Пилотно са монтирани 35 такива в район „Красна поляна‘‘, ще бъдат поставени общо 2000 такива. Чрез ограничаване продажбата и използването за отопление на дървесина с висока влажност и на въглища и брикети с високо съдържание на пепел и сяра се цели намаляване на емисиите при източника и чрез него подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Според Таков управляващите в Столична община трябваше да концентрират усилията си в подмяната на уредите на твърдо битово гориво с печки на пелети и да ускорят максимално процеса, за да има ефект. От цялото говорене досега има само един пилотен проект в Нови Искър за 30 печки. И призиви на кмета Фандъкова хората да не се топлят на дърва и въглища. А като нямат никаква алтернатива какво да направят?! ‘‘На социално слабите им дават енергийни помощи точно за дърва и въглища. На много места нямат достъп до ТЕЦ, за да се отопляват на ток‘‘, каза Таков и допълни, че е необходима е социално достъпна алтернатива за тези хора, които никак не са малко.

Какво още може да се направи, за да дишаме чист въздух?

"Мерките, които Столична община предвижда, са над сто и са насочени към справяне с основните източници на емисии на фини прахови частици - битово отопление, транспорт /строителство на метрото, подмяна на старите автобуси, ремонт на пътни артерии и други организирани и неорганизирани източници. Важното е мерките, заложени в Програмата да действат синергично, да се изпълняват в своята цялост", казва Радева. Тя допълни, че част от тези мерки е и приетият нов Механизъм с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества. Относно увеличаването на данъците на автомобилите Радева заяви, че предложението е постъпващите средствата от това увеличение да са за екологични проекти – нови паркове и зелени площи, довеждащ транспорт, подобряване качеството на транспортната инфраструктура, особено на вътрешнокварталните улици. Според нея това е мярка за подобряване на качеството на въздуха. Тя акцентира върху залесяването на нов зелен пояс край Суходол – Новата гора на София, която ще се простира на площ от 225 дка. Резултатът от общите усилия на община в тази инициатива е, че остават само около 20 декара, за да приключим със залесяването, което е основно от широколистни дървета.

‘‘Много неща могат да направят управляващите. Въпросът е с какви темпове действат‘‘, каза Таков. Сега използват проблема със замърсения въздух в София, за да вдигнат данъка на автомобилите. Самата Фандъкова дори каза, че не очаква хората да слязат от колите си и да има пряк ефект върху качеството на атмосферния въздух. А за добрата алтернатива, която е градският транспорт не помислиха. ‘‘Въпросът не е само да се хвалят с това колко нови автобуси, тролеи и трамваи са купили, а да насочат усилията си към това те да бъдат по-удобни и по-редовни, за да ги използват гражданите. За какво изобщо говорим при положение, че в някои квартали на София интервалът на движение на градския транспорт е 30-40 минути, а на места дори час?!‘‘ При това положение как управляващите в Столична община очакват, че хората ще слязат от автомобилите си?, попита Таков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама