Апетитът е заложен в нашето ДНК

21:00, 10 дек 19 / Любопитно 25 2864 Шрифт:
Topnovini

Учените са установили, че митохондриалните ДНК гени определят не само предразположението към определени заболявания, но също така са в основата на контролиране на хранителното поведение. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Metabolism“, съобщи БГНЕС.

Много от характеристиките, които правят хората толкова различни, често са отражение на малки разлики в ДНК. Става въпрос не само за външни признаци, но и за такива индивидуални характеристики като продължителност на съня, апетит, физическата издръжливост и други. Това се отнася и за предразположението към определени заболявания. Но за да могат с увереност да кажат какви промени в генотипа водят до специфични промени във външните прояви - във фенотипа, учените е трябвало да изградят така наречените генетични референтни панели.

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Досега стандартизиран генетичен референтен панел съществува само за плодовата муха Drosophila melanogaster. Както при плодовите мухи, така и при хората по-голямата част от ДНК е плътно обвита вътре в клетъчното ядро. Но митохондриите, органелите на клетките, отговорни за производството на енергия, също имат своя собствена ДНК със собствен набор от гени. Смята се, че именно разликите в митохондриалните гени са свързани със заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, множествена склероза и шизофрения. Но засега много малко се знае за това как промените в митохондриалния геном са свързани с вариациите във фенотипите.

Чесънът наистина удължава живота, установиха учени

Швейцарски учени, водени от Барт Депланке от Федералната политехническа школа в Лозана, проведоха цялостно проучване, свързващо разликите между митохондриалната ДНК и външните признаци в линиите на плодовата муха DGRP. „Досега проучванията на генотипа на дрозофила са фокусирани главно върху генетични варианти в ядрото, а митохондриалната ДНК е много слабо обхваната“, казва Депланк. Изследователите повторно секвенират митохондриални геноми от 169 линии плодови мухи, което им позволило да идентифицират 231 варианта на гена. Тогава те изолирали 12 групи от варианти на митохондриалната ДНК, които винаги се наследяват заедно. Установени са връзки със стрес, метаболитни възможности и поведение на хранене.

За да потвърдят откритията, авторите са трансплантирали митохондриалния геном от мъжките на плодова муха, характеризиращи се с висок прием на храна, на тези, които ядат малко. Поведението на хранене на мухите се е променило. "Метаболитните процеси са до голяма степен регулирани от митохондриалните групи", казва Депланк. "Ето защо е важно те да бъдат включени в изследвания на взаимоотношенията генотип-фенотип".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама