Чесънът удължава живота и учените разкриха защо. Това се дължи на съдържащите се в него фибри, които увеличават "добрите" бактерии. Те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести - от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми, предава БТА.
Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника. Затова е естествено те да са с важна роля за регулирането на всичко - от метаболизма до имунната система.
Учени от университета в Амстердам са изследвали съдържанието на фибри в храните и са установили, че само цикорията съдържа повече от полезните олигозахариди от чесъна. Те са в изобилие също в праза, кромида, ангинарите, аспержите, пшеницата, овесените ядки и бананите.
Според проф. Ерик Класен от екипа менюто с повече зеленчуци и по-малко захар е най-добро за бактериите в червата.
Добави коментар