Денят накратко: 10 декември

19:00, 10 дек 19 25 2766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте откога нерегламентираното горене на отпадъци може да стане престъпление, защо енергийни експерти от САЩ посетиха България, каква е причината за смъртта на 13-годишната ученичка от Враца, кой наш спортист беше хванат с допинг и още…

***

Горенето на отпадъци да стане престъпление

Депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание искане за закон, свързан с промени в Наказателния кодекс за изгарянето на отпадъци. Предложението е на столичният кмет Йорданка Фандъкова, която настоява за по-строги санкции и криминализиране на горенето на отпадъци. Предвижда се виновниците да се наказват с до 2 години лишаване от свобода и с глоба от 2 000 до 5 000 лв.

Проблемът с качеството на въздуха е наболял в последните години. Нивата на фини прахови частици на много места са над нормата, което води до редица заболявания. Само вчера в София са получени 30 сигнала за подобни нарушения. Заради това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция депутатите да разгледат исканите промени.

***

Борисов се срещна с енергийни експерти от САЩ

Делегация от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон. Вчера те посетиха АЕЦ „Белене“, а през следващите дни и ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.

По време на срещата беше изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. Премиерът Бойко Борисов акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

***

Пневмония убила седмокласничката от Враца?

Пневмония е предполагаемата причината за смъртта на 13-годишната ученичка, която почина вчера в училище във Враца. Тя колабира в междучасието между първия и втория час и дори и бързата медицинска намеса не можа да я спаси. Според специалисти болестта се е развила мълниеносно. Днес и утре във врачанската гимназия е обявен ден на траур. От същата пневмония през ноември в София почина и 3-годишно дете.

***

Хванаха наш борец с допинг

След вчерашния шумен отзвук за наказанието на Световната антидопингова агенция да извади Русия от всички големи спортни форуми за срок от 4 години, и у нас гръмна допинг скандал. Националът в свободната борба Николай Щерев е дал положителна допинг проба и е наказан за 4 години. Той е син на легендарния треньор Симеон Щерев и приятел на състезателката ни по художествена гимнастика Катрин Тасева. Санкцията му изтича в началото на юли 2023 г.

***

Евакуираха училище в Кърджали заради пропадане

Учениците от най-голямото кърджалийско училище "Отец Паисий" бяха евакуирани заради пропадане на стълбище. Инцидентът е станал по време на коледен концерт и няма пострадали. Видимо по срутилото се стълбище има конструктивни нарушения. Най-вероятно вибрациите на бетонната плоча по време на танците са станали причина за срутването.

***

Шестима убити при масова стрелба с чешка болница

Шестима души бяха убити в чешка болница, след като мъж откри масова стрелба. Нападението е извършено в чакалнята на лечебно заведение в град Острава малко преди 7.00 ч. Стрелецът избяга и в продължение на часове беше издирван от полицията. Впоследствие бе открит прострелян в главата. Той се е самоубил в колата, с която се е придвижвал. Световните медии предполагат, че нападението е терористичен акт.

***

Почина вокалистката на Roxette

На 61 години след дълго боледуване почина вокалстката на Roxette Мари Фредриксон. През 2002 година след припадък на певицата беше открит мозъчен тумор. Тя дълго се бори с болестта. Мари Фредриксон сформира Roxette през 1986 г. заедно с Пер Гесле. Най-известните им хитове са "Must Have Been Love", "Joyride", "Listen To Your Heart" и "The Look".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама