ГЕРБ иска инкриминиране на горенето на отпадъци

15:01, 10 дек 19 / Политика 25 3501 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, срещу изгарянето на отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Причината са зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.

В по-маловажните случаи наказанията за нарушителите, които горят боклуци и замърсяват околната среда, ще бъдат пробация и глоба до 1000 лева.
Кое наказание ще се прилага, ще преценява съдът.

Йорданка Фандъкова подчерта, че прилаганите мерки като проверки и налагане на глоби, не са достатъчни в борбата със замърсяването на въздуха и затова са нужни по-сериозни механизми, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Парламентът може да обсъди преди ваканцията криминализиране на горенето на отпадъци

Фандъкова отново подчерта, че 40% от замърсяването се дължи на битовото отопление. Тя посочи, че най-голямото замърсяване на въздуха през последните дни е било отчетено в нощта на събота срещу неделя, което доказва, че се дължи на отоплението, добавено към климатичните условия.

Кметът на София съобщи, че от 1 декември до вчера са извършени общо 345 проверки, 49 са санкциите, които са наложени, а проверките продължават и днес. Само през уикенда проверките са били 21 и са съставени три акта. Тя посочи и конкретни примери - в "Подуене" и "Възраждане" в два частни имота е регистрирано горене на стара дограма. Само в понеделник получените сигнали за горене на отпадъци са били 30. Всичко това показва, че с проверки и санкции проблемът не може да бъде преборен, подчерта Фандъкова.

Заради мръсния въздух в София: Безплатни буферни паркинги, но без "зелен билет"

"Проблемът е наболял, тъй като през зимата нивата на фините прахови частици е над нормата. Това води до редица заболявания, основна уязвима група са децата. Затова е и нашата инициатива. Внасяме в раздел престъпления против народното здраве и против околната среда допълнение, като инкриминираме замърсяването на въздуха чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, предмети от каучук и пластмаса", обясни шефката на правната комисия Анна Александрова.

Красимир Ципов уточни, че преценката какво наказание да се наложи е на съда.
"Това е допълнение на съществуващите текстове на Наказателния кодекс, за които се налагат и по-тежки наказания за юридически лица, които управляват неправомерно отпадъци. Става дума за деяние, за което ще се стигне до санкции, когато се образува наказателно производство, докаже се това престъпно деяние, внесе се обвинителен акт в съда и съдът постанови съответното наказание. Преценката е на съда", обясни той.

От КРИБ също настояват подкрепят предложението. От най-голямата работодателска организация са на мнение, че идеята на Столична община да увеличи данъците на старите автомобили е правилната посока. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама