Двама уволнени и двама наказани заради публикуваните лични данни на съдия Мирослава Тодорова

09:52, 03 дек 19 25 2569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са уволнени, а други двама са наказани със „забележка“ след като институцията публикува личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ. Останалите служители в ИВСС са преминали обучение за защита на личните данни, съобщи сайтът lex.bg.

Лични данни на съдия от ВСС се появиха на сайта на Инспектората на съда

През юли, при обявяването на имуществените декларации на магистратите инспекторатът публикува тази на съдия Тодорова без да заличи личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираха и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете. Освен това файлът с декларацията на съдия Тодорова беше „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша Мирослава Тодорова, която заяви, че е обидена. И каза, че е унизително да полага усилия, да попълва декларации, да спазва срокове, а накрая никой да не изпълни задължението си да не се публикуват данни, които не би трябвало да се разгласяват.

Изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова е заради технически проблем

В становище до Висшия съдебен съвет главният инспектор Теодора Точкова заяви, че публикуването на личните данни на съдия Тодорова е случайно събитие и изключение. Наименованието на файла Точкова обясни с невъзможността на експерт да премахне тези данни, които не трябва да се публикуват. Главният инспектор поднесе извиненията си на съдия Тодорова и посочи, че се извършва проверка като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки и такива, които да гарантират, че случилото се няма да се повтори.

Вътрешната проверка в ИВСС вече е извършена. В резултат на нея двама служители от ИВСС са дисциплинарно уволнени, а други двама са наказани със „забележка“.

Предприети са и други мерки за защита личните данни, информират от ИВСС. Служителите са преминали допълнително обучение на тема „Функции по защита на личните данни на Инспектората към ВСС”. Определен е още един експерт с юридическо образование, който да изпълнява функциите на длъжностно лице по защита на личните данни. Утвърдени са вътрешни правила за заличаване на личните данни в декларациите и публикуването им в регистъра на сайта на ИВСС. Освен това е направен и анализ на риска при обработването на лични данни в дейността на инспектората.

След като се разбра за случая с публикуваните лични данни на съдия Тодорова и семейството ѝ, временно беше преустановен достъпът до публичния регистър, като през това време е било отстранено нарушението по отношение на нейната имуществена декларация. Още тогава е била уведомена и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Тя също започна проверка, която се очаква да приключи до десетина дни. Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов заяви, че е била извършена проверка дали има и други случаи на публикувани лични данни на магистрати, събрани са всички необходими документи, включително и за мерките, които са били предприети от ИВСС. Нарушение има, каза още Караджов, но уточни, че окончателното становище на комисията ще стане ясно следващата седмица. Той не пожела да каже дали ще бъде наложена санкция на инспектората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама