Изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова е заради технически проблем

14:03, 23 юли 19 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова е заради технически проблем,  става ясно от становище на главния инспектор в Инспектората към висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Миналата седмица Инспекторатът към ВСС публикува лличните данни на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, както и тези на семейството ѝ. На показ бяха ЕГН-то, номерът на личната карта и адресът на съдийката, както и ЕГН-тата на мъжа ѝ и непълнолетния ѝ син. Файлът на декларацията й бе озаглавен MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA15052019 NE SE CHISTIIIIIIIIIIII.

Според Точкова с публикуването на декларацията е допуснат пропуск, като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работният файл.

Това, че файлът с декларацията на съдия Тодорова е бил в работен вариант, личи от наименованието му - „не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. Препратката „не се чисти" би следвало да е към системния администратор, който на базата на техническите си умения, да извърши нужното изчистване /заличаване/, обяснява главният инспектор.

Лозан Панов поиска Съдийската колегия на ВСС да разгледа случая с Мирослава Тодорова

В случая няма тенденциозно отношение към съдия Тодорова, каквито опити за тълкуване се тиражират в медийното пространство, а е използван изразът, за да се сигнализира за несправяне с технически проблем.

„Разбирам безпокойството на съдия Тодорова, но категорично заявявам, че станалото е случайно събитие и изключение в дейността на Инспектората. Въпреки това, поднасям извиненията си“, посочва Точкова в своето становище .

Тя отбелязва, че след получаването на сигнала за публикуваната декларация с незаличени лични данни, са предприети незабавно необходимите технически и организационни мерки за отстраняване на допуснатото нарушение -  от интернет сървъра са премахнати декларацията на съдия Тодорова, както и връзката към нея.

По случая е разпоредена проверка, като след приключването ѝ ще бъдат предприети действия за недопускане подобни пропуски в бъдеще,  включително и чрез ангажиране на дисциплинарната отговорност на виновните лица.

Припомняме, че името на съдия Мирослава Тодорова нашумя покрай делото за  клевета, което заведе срещу Цветан Цветанов, докато той бе вътрешен министър. В свои медийни интервюта на Цветанов обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила умишлено дела. Тодорова бе изправена на дисциплинарен съд през 2016 г. по искане на Инспектората към ВСС за системни забавяния. През април тази година оттеглиха наказанието ѝ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама