BBC ще излъчи документален филм за България

15:20, 29 ное 19 25 3987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре в ранните часове на деня световните служби на BBC ще излъчат документалния филм „Скритите деца на България“, съобщава БНР. 

Автор на филма е Кейт Блюит, която с друг свой филм - „Изоставените деца на България“, през 2007 година извади на бял свят трагичната немарливост в дома за социални грижи в село Могилино за млади хора с умствени и физически увреждания.

Сега тя се завръща в България, за да установи какво е станало с децата, които срещна в Могилино и отново разкрива истината за живота, този път в новите домове от семеен тип.

Откакто филмът на Кейт Блюит през 2007 г. разтърси зрителите с кадрите от Могилино, повече от четвърт милиард евро са били отпуснати от ЕС на България да замени държавните институции с по-малки домове от семеен тип, отбелязва BBC.

Пред завърналата се в България авторка на филма член от персонала на един от домовете заявява: „Светът трябва да види какво се случва“. Това съвпада с препоръка в нов доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, че правителството на България трябва да обяви мораториум за настаняването на деца в домовете от семеен тип, защото съществува риск от емоционални и физически травми.

Изводът на екипа, посетил България, е, че е заменена системата от сиропиталища с нова и по-малка система от институции, но няма съществена промяна в условията, грижите и отношението към децата и повечето от тях са обречени за цял живот на изолация от обществото.

В същото време три неправителствени организации в България, редовно сигнализиращи за неправомерно изразходвани евросредства, настояха да се спре инфраструктурното финансиране от ЕС за изграждане на институции за хора с увреждания. Те дори заведоха дело срещу Европейската комисия поради отказ да бъде спряно финансирането. 

От Министерството на труда и социалната политика излязоха с позиция във връзка с доклада, на база на който е направен филмът. 

Ведомството посочва, че изложените в доклада факти и обстоятелства са тревожни и ще бъдат проверени от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика не приема от единични случаи да се правят генерализирани изводи и заключения за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България.

"Отхвърляме възприетия в доклада подход въз основа на констатации за нереформирана услуга за пълнолетни лица да се правят изводи за услуги за деца. Описаната картина в доклада в никакъв случай не отговаря на реалната ситуация в България. Категорично отричаме, че „в българските групови домове има нарушение на човешките права“, отбелязват от МТСП.

Министерството категорично възразява срещу твърденията, че фокусът на реформата е върху извеждането на децата от специализирани институции и настаняването им в „малки групови домове“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама