ДБГ: С увеличаването на местния данък в София ГЕРБ силно олевяват

11:21, 28 ное 19 / Политика 25 2486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите” оценява предложението на ГЕРБ за увеличаване на данъка върху автомобилите и таксата за имотни сделки в София като отказ от широко прокламираната им дясна идентичност. Управляващата партия подведе стотици хиляди столичани, като ги задължава да плащат по-висок данък и такса с решение, което не беше дори загатнато в приключилата преди 3 седмици предизборна кампания, се казва в позиция на партията.

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

От ДБГ считат, че увеличаването на таксата върху сделки с недвижими имоти, ще стимулира сивия сектор. „Станалата известна покрай евтините имоти на властта практика да се изповядват сделки на многократно по-ниска цена от реалната, ще стане масова, защото там решение не се предлага. Експертните анализи показват, че по-високите такси ще засегнат пазара на недвижими имоти в столицата в степен, че планираните допълнителни приходи в бюджета да се окажат много по-малко заради спада в броя на сделките”, заявява от партията.

Дончо Барбалов: С увеличението на данъците на колите наказваме тези, които замърсяват повече

ДБГ оценяват като „политика само на тоягата“ планираното вдигане на данъка върху старите автомобили. „Тази мярка няма да доведе до чувствително по-чист въздух, а ще натовари финансово софиянци, за да напълни общинската хазна. Новите коли с "direct injection" технология, които не се облагат допълнително, доказано причиняват повече фини прахови частици от старите дизели, които ще плащат повече. Старите коли на газ са също по-екологични от новите на дизел или бензин. Смисленото решение е общината да въведе повече стимули за електромобилите и хибридните превозни средства в София, така че за хората да стане по-изгодно и удобно да използват превозни средства, които на практика не отделят вредни емисии в атмосферата, се казва още в позицията”, се посочва още в позицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама