Денят накратко - 28 ноемрви

19:00, 28 ное 19 25 2236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво скара лидера на НФСБ Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова; защо ограничават ползването на язовирите с под 50% наличен обем; защо превозвачите не са съгласни с новата система "бонус-малус" и още:

***

Валери Симеонов нападна министъра на туризма Николина Ангелкова

Промените в Закона за туризма, които са по идея на министър Николина Ангелкова, доведоха до скандал между ресорния министър и Валери Симеонов. Предложенията са министърът на туризма да определя кои курорти да станат национални. Според Симеонов обаче прехвърлянето на правото само на министъра е диктат.

С промените в националните курорти вече ще има продуктово зониране, а общинските съвети ще определят зоните. Валери Симеонов заяви, че ако това се приеме, ще се стигне до приказката „бой на негри в тъмна нощ“. Николина Ангелкова отговори, че идеята за зонирането се подкрепя от Националното сдружение на общините и други организации.

По думите на Симеонов с промените в закона се въвежда „пълно информационно затъмнение“.

***

Български камион с 25 мигранти е катастрофирал край Куманово

Камион с крадени български номера е катастрофирал на пътя Свети Никола – Куманово в Северна Македония. В него са пътували 25 мигранти. Всички са пострадали. 15 от тях са от Афганистан, 9 от Пакистан и един от Ирак. Седем от мигрантите са малолетни. Пострадалите са настанени в болница в Куманово. 

***

Ограничават ползването на язовирите с под 50% наличен обем

Mинистерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че се ограничава използването на вода от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто наличен обем е под 50%. Спира се водовземането за цели, различни от питейно-битовите, за язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“

МОСВ уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, стопанисващи тези язовири, да ограничават ползването за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване. Те са предупредени да предприемат на мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

Междувремено стана ясно, че водата в река Струма е оцветена в червено на територията на Перник. За замърсяването е подаден сигнал в РИОСВ.Екип от екоинспекцията е започнал проверка по случая.

***

Цената на билета за градския транспорт в София няма да се увеличава

Кметът на София Йорданка Фандъкова отрече разпространената информация в социалната мрежа, че се планира повишаване на цената на билета за градския транспорт от 1.60 на 2.40 лв.

Кметът опроверга и твърдението, че в предизборната си кампания е обещала да не вдига данъците.

***

Превозвачи се обявиха против системата "бонус-малус"

Превозвачи се обявиха против въвеждането на системата бонус-малус за „Гражданската отговорност”. Според Съюза на автобусните превозвачи, така предложените текстове ще оскъпят непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии и намаляване на персонала.

От своя страна Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка обърна внимание, че "бонус-малус" системата обвързва нарушенията с автомобила, а не само с водача, който практически ги извършва.

***

Бойко Борисов се срещна с Котоошу

Премиерът Бойко Борисов посрещна българския шампион по сумо Калоян Махлянов-Котоошу в Министерския съвет. Котоошу е в София по покана на японска компания, която разпространява на кисело мляко в Страната на изгряващото слънце.

"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както неведнъж съм казвал Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни", каза Борисов.

***

Задържаха психиатърка, източвала Здравната каса

Психиатърка от Пловдив е арестувана заради схема за източване на Здравната каса с близо 500 000 лева. Лекарката изписвала медикаменти за параноидна шизофрения на напълно здрави хора,  част от които дори не живеят в България.

***

Назначиха Милен Люцканов за зам.-министър на външните работи

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на външните работи е назначен Милен Люцканов. Милен Люцканов е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в Министерството на външните работи, като в периода 2009-2010 г. заема поста заместник-министър на външните работи. От 2013 г. до 2018 г. Люцканов е генерален консул в Ню Йорк, а след това е висш дипломатически служител в дирекция „Външноикономически отношения“.

***

Отстраниха Лечков от поста вицепрезидент на БФС

Новият президент на Българския футболен съюз ще бъде избран на извънреден конгрес на 7 юни 2020 г., стана ясно след края на Изпълкома на централа. Също така Йордан Лечков е освободен от поста на първи вицепрезидент на БФС, а неговото място ще бъде заето от Емил Костадинов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама