Ангелкова vs. Симеонов: Зониране или „бой на негри в тъмна нощ“

11:25, 28 ное 19 / Политика 25 2302 Биляна Иванова
Снимка: ТОПНОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за туризма, по идея на министър Николина Ангелкова. Въпреки че гласуването не е окончателно, двамата с Валери Симеонов влязоха в непряк спор. Измененията минаха с гласовете на ДПС, „Обединени патриоти“ не ги подкрепиха.

Националните курорти

Предлага се министърът на туризма да определя кои курорти да станат национални. Досега това се решаваше и от други държавни органи. Според Симеонов обаче прехвърлянето на правото само на министъра е диктат. „Как курорт с рехабилитационно предназначение ще се определя компетентно от министерството, в което няма и 100 човека, няма и такива специалисти“, попита лидерът на НФСБ.

Промените за националните курорти не са приумица на министъра на туризма, това е обсъждано от ден първи с представители на сектора“, защити се Николина Ангелкова. 

Продуктово зониране

С промените в националните курорти вече ще има продуктово зониране, а общинските съвети ще определят зоните. Валери Симеонов заяви, че ако това се приеме, ще се стигне до приказката „бой на негри в тъмна нощ“. „Ще започне едно „боричкане на булдози под килима“, както казваше Чърчил“, обяви той и прогнозира „война на хотелиери и туроператори“. По думите му общинските съвети могат да определят зоните, но само в новите курорти.

Николина Ангелова отговори, че идеята за зонирането се подкрепя от Националното сдружение на общините и други организации. „Защо сме го предложили- всичките ни преки конкуренти, като Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране в националните курорти“, заяви тя.

По думите на Симеонов с промените в закона се въвежда „пълно информационно затъмнение“. „Липсата на информация е най- добрата среда за корупция“, изтъкна той.

„Много е лесно да хвърляш във въздуха помпозни думи като корупция и некомпетентност, защото всеки ги отразява. Обвиненията трябва да имат факти, а такива няма“, подчерта министърът на туризма.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи