Бившият посланик на САЩ в България: Тръмп и Борисов много си приличат

16:30, 24 ное 19 / Политика 25 2582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Много добре познавам премиера Борисов и мога да кажа, че те двамата с Тръмп много си приличат. И сигурно отлично ще се разберат'', това заяви пред Deutsche Welle относно предстоящата среща Тръмп-Борисов бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю.

''И двамата залагат на национализма и на един определен, груб популизъм. И двамата не обичат свободните, независими и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и много по-успешен в своята инстинктивна политика у дома, отколкото Тръмп. Само дето ръководи по-малка държава'', допълва той. 

Доналд Тръмп ще говори с Бойко Борисов за енергийната независимост и корупцията в България

''Сигурен съм, че президентът Тръмп се среща с Борисов, за да изкаже благодарност на българското правителство за решението му да закупи от САЩ изтребителите F-16. Макар че е член на НАТО още от 2002 година, България твърде бавно привежда военното си оборудване в съзвучие със стандартите на НАТО. И това е най-сериозната стъпка в тази посока досега. Президентът Тръмп иска лично да обере лаврите от продажбата на F-16, включително и защото в момента се бори срещу импийчмънта'', смята Джеймс Пардю.

''Сигурен съм, че точно в този момент той иска да покаже, че върши нещо за американската индустрия и за икономиката. Лично аз се надявам, че освен това в разговора си с Борисов американският президент ще повдигне такива въпроси като липсата на медийна свобода и нивото на корупцията в България. Но не ми се вярва, че те ще бъдат от първостепенна важност в разговора. Също така очаквам, че Тръмп ще използва медийните възможности, които дава срещата с Борисов, за да вземе отношение най-вече по американски политически теми - а не по български''.

Цветанов за срещата Борисов-Тръмп: Премиерът трябва да бъде добре подготвен по енергийните проекти

На въпрос дали е възможно Тръмп да се опита да въздейства върху българската външна политика, например за по-ясно отдръпване от Русия и Путин, бившият посланик на САЩ в България не смята, че Тръмп изобщо ще натиска България да се дистанцира от Путинова Русия. 

''В България съществува сериозно руско влияние, но Москва много добре умее да не го показва толкова нагледно. Колкото до ЕС, знае се, че Тръмп не му е фен. Той стори доста, за да изпообиди съюзниците и да намали американското влияние в европейските столици. В този смисъл не вярвам, че срещата ще даде някакви положителни импулси на България да заема позитивни позиции в Европа и да се отграничава от крайния национализъм'', заявява той. 

Борисов с подарък уникат за Тръмп

''Смятам, че това е нормална среща на двустранно равнище между двама правителствени ръководители. И двамата искат признание за сделката с F-16, а Борисов иска чрез срещата с президента на САЩ да си поизлъска имиджа пред националистическата публика. Не вярвам, че от тази среща ще излезе нещо повече'', допълни още той. 

Междувременно премиерът Борисов вече замина за Съединените щати. По време на разговора на премиера с журналисти, които пътуват заедно с него за Вашингтон, за да отразят визитата му, стана ясно, че той се надява на политическа отстъпка за американските визи за българи. 

Бойко Борисов публикува и снимка във Facebook профила си заедно с наш сънародник в Исландия. ''Винаги е хубаво да срещнеш сънародник, когато си далеч от дома'', пише Борисов под снимката си. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама