Акцент на деня: Цацаров като държавно богатство

17:30, 20 ное 19 25 3746 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Всички, които се вълнуваха какво ще прави Сотир Цацаров, след като сдаде поста на главен прокурор, вече могат да си отдъхнат. Управляващите решиха съдбата му, като издигнаха кандидатурата му за шеф на антикорупционната комисия. А така индиректно ускориха и назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Официално мандатът на Сотир Цацаров начело на държавното обвинение изтича на 10 януари 2020 г., когато неговото място трябва да заеме новоизбраният Иван Гешев. Ако обаче Цацаров реши да освободи поста по-рано, за да се бори с корупцията, мястото му трябва да бъде заето от неговия заместник – Иван Гешев. Така Гешев ще седне в креслото на главния прокурор предсрочно.

Мястото за шеф на КПКОНПИ се оваканти предсрочно, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и бе назначен за консул във Валенсия. По закон начело на борбата с корупцията по високите етажи на властта трябва да застане човек с високи нравствени и професионални качества, с висше юридическо образование и най-малко 10 години стаж. А според управляващите Сотир Цацаров отговаря на всички тези изисквания и дори ги надхвърля.

Разговорите с настоящия Обвинител №1 са били водени от депутата от ВМРО Емил Димитров – Ревизоро, който посочи, че въпреки че Цацаров е искал да остане в системата и да отдели повече време за семейството си, той е успял да го убеди, че държавата има нужда от него в борбата с корупцията. Ревизоро подчерта, че независимо от това, че кандидатурата му е издигната от управляващите, тя не е политическа. Според него Цацаров е това, което всички останали не са.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов традиционно застана на контра. Въпреки че бе съобщено, че кандидатурата на главния прокурор е подкрепена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, той подчерта, че с него разговор не е воден. Затова Симеонов покани на среща Цацаров в парламента.

ГЕРБ обаче не падна по гръб и не отстъпи от твърдението си, че номинацията е консенсусна. Даниела Дариткова не видя недоразумение и обясни, че не е било физически възможно всички народни представители от двете парламентарни групи да положат подписа си под това предложение.

Явор Нотев от „Атака” отбеляза, че Цацаров оставя прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. А според бившия вътрешен министър Валентин Радев Цацаров е "убеден държавник", който защитава разделението на властите.

От ДПС пък обявиха Цацаров за „държавно богатство“. Те индиректно заявиха, че ще го подкрепят, като признаха безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. „Богатство за всяка държава е да използва този потенциал пълноценно и мисля, че КПКОНПИ е мястото, където той може да се развие“, заяви депутатът Хамид Хамид.

БСП засега запазва мълчание по темата. Днес от левицата се изказаха по всякакви други теми, но ловко избягваха тази за новия шеф на КПКОНПИ. И въпреки че твърдят, че "Ало, корупция" е модел, който е общ за трите управления на ГЕРБ, и дори изпратиха Елена Йончева да се бори с него от европарламента, от БСП не издигнаха свой кандидат за поста.

В битката за оглавяването на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще се изправи срещу кандидата на „Воля“ Симеон Найденов. Преди окончателния избор кандидатите трябва да бъдат проверени за съпричастност към службите. Ще трябва да подадат и имуществени декларации. Номинираните ще бъдат препитани и от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Очаква се преди края на годината да е ясно кой ще поеме борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама