Опит за летене (Тема с продължение...)

09:00, 09 ное 19 / Акценти 25 4933 Topnovini
1

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Каква е равносметката от местния вот, след резулататите от втория тур. Кой печели и кой губи и защо всички се обявиха за победители? Как Слави Трифонов се завърна на малкия екран и на политическата сцена и какво може да очакваме от него? Защо президентът спря полета на Иван Гешев към поста на главен прокурор и какво предстои оттук нататък:

***

И след изборите накъде

ГЕРБ остава първа политическа сила след тези местни избори. Партията бележи и отстъпление- губи знакови градове като Благоевград, Перник, Ямбол, Русе, Видин. Трудни победи бяха постигнати в Шумен и Ловеч. Управляващите запазиха влияние във Варна, Пловдив, Сливен, Силистра, Смолян, Търговище. БСП си отвоюва кметове в Разград, Благоевград, Перник и Русе.

Йорданка Фандъкова успя да запази поста си в София в тежка кампания с Мая Манолова. Столичани си избраха „шарен общински съвет“. ГЕРБ ще бъдат с по-малки съветници, БСП с двойно повече. Играчи в СОС ще бъдат „Демократична България“ и независимият Борис Бонев.

От БСП не пропуснаха момента да се похвалят. Лидерът на левицата Корнелия Нинова определи кампанията на партията като „прекрасна, позитивна и усмихната“. За разлика от тази на ГЕРБ, която била „най-агресивната, купена и компроматна от години“. Тя изтъкна колко се гордее с четиримата нови кметове от БСП и с всички останали, работили в „нечовешки условия“ в кампанията. Мая Манолова и издигналият я Инициативен комитет обявиха, че ще искат касиране на вота в столицата, а от БСП очаквано я подкрепиха. Междувременно стана ясно, че е готова исковата молба срещу Бойко Борисов на стойност 15 ооо лв. А Административният съд в Сливен даде ход на дело по повод оспорване на изборните резултати в общината. На Национална работна среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра политическия актив на партията, на която бяха представени новите общински и районни кметове и бе направен отчет на резултатите от последните избори. От партията отчитат, че остават първа политическа сила. Печелят местните избори в 163 общини. ГЕРБ има 1807 общински съветници. Кметовете на общини са се увеличили от 130 на 140, но градоначалниците на областните центрове са намалели от 22 на 17.

Един  от опонентите на ГЕРБ в Пловдив Дани Казинарева бе назначена от правителството за областен управител. В Хасково мястото зае Стефка Стефанова. В противовес на очакванията Борисов реши да не „се кара“ повече на своите и прецени, че трябва да им даде напътствия. Той им заръча да бъдат добри, честни и прозрачни хора, които да милеят за гражданите и населените места. Борисов бе благосклонен към кметовете си, но не пощади „Демократична България“, която според него е дясна по убеждения, но това не и е попречило да се съюзи с Мая Манолова на балотажа в София.

***

7/8 и ще сте паднали…

Мая Манолова, Криско и Милко Калайджиев – първите лица в новата телевизия на Слави.     

Ден след втория тур на местните избори Слави Трифонов се завърна с гръм и трясък на малкия екран. Обявеният в края на юли нов медиен проект на шоумена – телевизия 7/8, официално се появи на бял свят с кратка, но отличаваща се програма. Първият гост в първото предаване на новоизлюпената медия бе бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова. В студиото на коментарно-публицистичното предаване „Студио Хъ“ Манолова застъпи тезата, че проведените избори са били манипулирани, а властта е купувала гласове безсрамно и безнаказано. Освен Манолова гости на водещия Тошко Йорданов бяха още журналистът Валери Найденов и социологът Кънчо Стойчев, които също обсъдиха местните избори.

Специален гост в първото издание на „Вечерта на актьорите“ беше Криско, а на „Шоуто на сценаристите“ - Милко Калайджиев, който шеговито предложи да стане партиен кандидат на „Няма такава държава“. Гвоздеят на вечерта бе „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, в което водещият обяви, че започна ново приключение за него и екипа му, в което те ще продължат да правят всичко по техния начин.

На следващия ден Слави Трифонов се похвали, че официалният старт на телевизията му е наблюдаван от близо 1,5 млн. зрители, като задминава bTV, където доскоро Трифонов и екипът му се подвизаваше.

В същия ден шоуменът и екипът му атакуваха не само ефира, но и политическия терен – партията „Няма такава държава“ внесе в съда документи с 3700 подписа за нейното регистриране. До 1 месец Софийски градски съд трябва да разгледа молбата в открито заседание и след това да се произнесе с решение в 14-дневен срок от заседанието.

„Няма такава държава” си поставя като основни цели засилено участие на гражданите във взимането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, както и възможност за дистанционно и електронно гласуване и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми.

В кой спектър на политическото пространство ще застане партията на Трифонов не стана ясно по време на регистрацията. От екипа на Трифонов не дадоха и категоричен отговор ще търсят ли общи политики с Мая Манолова, която намекна, че ще прави политически проект. Едно е ясно изненадите предстоят...

***

Радев подложи крак на Гешев

Две седмици, след като Висшият съдебен съвет одобри единствената кандидатура на Иван Гешев за нов главен прокурор, държавният глава Румен Радев върна указа за неговото назначаване. Основният мотив на президента е липсата на повече от една кандидатура за поста. „Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор“, коментира той и посочи, че изборът на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения и припомни. Индикация за решението си Радев даде още миналата седмица с освобождаването на Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента, след като  последният заяви, че процедурата по избор на главен прокурор е показала „високо ниво на прозрачност“.

„Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, коментира държавният глава пред медиите.

Новината предизвика вълна от политически коментари и реакции у нас, но отекна и извън нашите граници.

Още преди Радев да обяви решението си обаче от ВСС вече дадоха заявка, че ще препотвърдят кандидатурата на Гешев. При този сценарий Радев ще бъде принуден да се съобрази с повторното решение на ВСС, тъй като така повелява Конституцията.

Самият Гешев заяви, че изборът му е професионален, а не политически и добави, че Румен Радев е в правото си да върне указа за назначаването му. На критиките, че е единствен кандидат за главен прокурор той отговори с думите, че не вижда какъв е проблемът прокурорската колегия да се обедини около една кандидатура, след като законът дава такава възможност.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че на този етап на процедурата няма възможност за издигане на нови кандидатури. Той обясни, че след като държавният глава е върнал указа, предстои да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. На него магистратите трябва или да подкрепят с поне 17 гласа Гешев и да се пристъпи към неговото назначаване или предстои започването на нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Връщането на кандидатурата на ВСС за главен прокурор не е прецедент в най-новата българска история. До този момент един държавен глава - Петър Стоянов, се е възползвал от това си право и върна кандидатурата на Бойко Рашков, а новият ВСС избра за главен прокурор Никола Филчев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани