Гешев: Изборът ми не е политически 

13:05, 08 ное 19 / Политика 25 1751 Биляна Иванова
1

Изборът ми е професионален, а не политически. Това обяви пред журналисти в парламента единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС. 

Президентът е в правото си- изпълни Конституцията", заяви Гешев и благодари на професионалната общност, застанала зад него, както и на висши магистрати, гласували „против“. "В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа. Поне на мен не ми е известно“, коментира той. 

Във връзка с критиките на държавния глава, че е единствената кандидатура за поста главен прокурор, Гешев посочи: "Прокурорската колегия се е обединила около една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона, не виждам проблем". "Бях сам кандидат и за шеф на Специализираната прокуратура. И, проблем ли беше?“, попита Иван Гешев. 

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че след като държавният глава е върнал указа предстои да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. "Има две възможности – гласуване на кандидатурата отново, т. е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност – ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", уточни той.

Той допълни, че по процедура в момента не може да се предложи нов втори кандидат.

Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президента действа при условията на обвързана компетентност, каза още Цацаров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани