Гешев: Изборът ми не е политически 

13:05, 08 ное 19 / Политика 25 2719 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Изборът ми е професионален, а не политически. Това обяви пред журналисти в парламента единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС. 

Президентът е в правото си- изпълни Конституцията", заяви Гешев и благодари на професионалната общност, застанала зад него, както и на висши магистрати, гласували „против“. "В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа. Поне на мен не ми е известно“, коментира той. 

Във връзка с критиките на държавния глава, че е единствената кандидатура за поста главен прокурор, Гешев посочи: "Прокурорската колегия се е обединила около една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона, не виждам проблем". "Бях сам кандидат и за шеф на Специализираната прокуратура. И, проблем ли беше?“, попита Иван Гешев. 

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че след като държавният глава е върнал указа предстои да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. "Има две възможности – гласуване на кандидатурата отново, т. е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност – ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", уточни той.

Той допълни, че по процедура в момента не може да се предложи нов втори кандидат.

Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президента действа при условията на обвързана компетентност, каза още Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама