Боил Банов награди духовните дейци на нацията

12:50, 05 ное 19 / Култура 25 1740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на културата Боил Банов даде начало на официалната церемония, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Награждаването се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата днес, 5 ноември, в присъствието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век”, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура. 

„Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители – те са хората, които ни водят напред“, каза министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което правят за нацията. 

С наградите на Министерството на културата тази година бяха отличени и много дейци на науката и културата от страната. Те благодариха на Министерството за това, че тяхната дейност е забелязвана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци от страната, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната дейност. Те посветиха наградите си на младите, които идват след тях и заявиха готовност да предават българските традиции на поколенията. 

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов благодари специално на министъра на културата за осигурените тази година 2 милиона лева за книги за българските читалища.

Какво казаха политиците в Деня на будителите?

С най-високата награда на Министерството на културата - „Златен век“ – огърлие и грамота, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бяха отличени проф. Мирослав Попсавов, примабалерината Красимира Колдамова, проф. Дора Христова, оперната певица Красимира Стоянова и др. 

С наградата на Министерството на културата „Златен век“ – звезда и грамота, за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бяха отличени композиторът Ценко Минкин, директорът на Регионален природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, киноведът и филмов критик Геновева Василева, както и други.  

А почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – сребърен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, беше връчен на Емил Павлов – председател на българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /CIOFF/ и писателят Йотко Кадемов.

С Грамота за принос в популяризирането на българската култура и изкуство и за развитието на двустранното сътрудничество между Република България и Черна гора, в категорията за чужди граждани, бе отличен Драган Перович – черногорски интелектуалец и енциклопедист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама