Денят накратко – 30 октомври

19:00, 30 окт 19 25 2077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как продължава борбата с огнената стихия на Балканите, ще има ли последен дебат между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова преди ключовия балотаж за София и още:

***

Продължава борбата с огнената стихия в Стара планина

В непристъпни части на Стара планина и край сръбските градове Търговище, Вране, Прокупле и Босилеград още бушуваха пожари днес, а гъстият дим затрудняваше използването на хеликоптери. В планинската част на Босилеград, както и в част от Търговище беше в сила извънредно положение.  40 000 декара са засегнати от огъня - на българска и сръбска територия. В края на деня директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че пожарът на територията на България е потушен, а в Сърбия - локализиран. 

***

Освободиха Волен Сидеров и Лиляна Павлова от парламента

Днес Народните представители приеха оставките на Волен Сидеров и Лиляна Павлова.Лидерът на „Атака“ депозира оставка заради участието си в кметските избори в столицата. Сидеров не успя да спечели симпатиите на избирателите, но партията му завоюва две места в Столичния общински съвет. Сега той става общински съветник в София.  В следващите три години Лиляна Павлова ще оглавява поста на вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

***

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди бюджета за 2020 г.

По време на заседанието беше обсъден Проект на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. и Проект на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви по време на заседанието, че очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3 % за всяка една година от прогнозния период. По думите му растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4%. В бюджета за догодина е заложен ръст от 10% за възнагражденията в бюджетната сфера, и със 17% - заплатите на учителите. Половин милиард повече ще отидат сферите "Образование" и "Здравеопазване". Увеличават се и парите за отбрана.

***

Ще има ли последен дебат между Фандъкова и Манолова преди ключовия балотаж за София?

Достигналите до балотаж за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова трябваше да отговорят до 14.00 часа днес на лидера на "Спаси София" Борис Бонев дали приемат поканата му за професионален и обективен дебат, фокусиран върху конкретните проекти и решения. Предложените теми са четири - транспорт, градска среда, чистота на въздуха и открито управление.

Въпреки че темите бяха многократно разисквани от кандидатите по време на предизборната кампания, според "Спаси София" е недопустимо пет дни преди ключовия балотаж да няма дебат. Дебат на този етап обаче не се очертава – ''Спаси София'' са получили съгласие от щаба на Мая Манолова и неофициален отказ от щаба на Йорданка Фандъкова. Междувременно стана ясно, че разликата между двете е 8,58%. Подкрепата за Йорданка Фандъкова е 36.37%, а за Мая Манолова 27.79%.

***

Протестите срещу Иван Гешев не спират

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се проведе в столицата. Митингът започна пред Съдебната палата и продължи с шествие до президентството. Протестът е под надслов „Светлината ражда свобода! Президентът е на ход!“ с призив към Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев.

***

СЕМ откри процедура за нов генерален директор на БНР

С 5 гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии единодушно откриха процедура за избор на генерален директор на Българското национално радио. Документите на кандидатите ще се подават до 5 декември, а изслушванията на концепциите ще се проведат на 20 и 21 януари. Самият избор ще се състои на 22 януари. На 17 октомври членовете на СЕМ прекратиха мандата на Светослав Костов и избраха за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама