Сърбия обяви извънредно положение заради пожарите в Стара планина

09:45, 30 окт 19 / Свят 25 732 Topnovini
1

В непристъпни части на Стара планина, както и край сръбските градове Търговище, Вране, Прокупле и Босилеград още бушуват пожари, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, предаде БНР.

Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш се е включил в борбата с пожарите в горите в Стара планина и в югоизточна Сърбия. Центърът е готов да координира и да съдейства за използване на авиацията на руското министерство на извънредните ситуации в съответствие с утвърдената процедура на правителствата на Русия и Сърбия, се казва в съобщение на центъра.

Продължава борбата с пожара в Стара планина край Сърбия

Пожарът е в непристъпен за автотранспорт район, до който пожарникарите стигат пеша за два часа. Гъстият дим затруднява използването на хеликоптери.

В планинската част на община Босилеград, както и в част от община Търговище, където огънят обхвана около 500 хектара ниска растителност и дървета, е в сила извънредно положение. Превантивно евакуирани са трима души, по-възрастни самотно живеещи хора.

В околностите на Вране огънят е обхнанал 13 кв/км. На помощ на местните пожарникари, както и в Търговище, са се притекли колеги от други градове, както и хеликоптери на сръбското вътрешно министерство.

Потушен е пожарът край Прокупле, където горя ниска растителност и част от гората. Овладян е и пожарът в района на Лесковац и Бойник, където горяха храсти и ниска растителност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 28 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.