Борисов: Отпадането на мониторинга не е подарък към правителството

10:19, 23 окт 19 / Политика 25 2071
1
2
3

Отпадането на мониторинга не е подарък към правителството. Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Вчера Европейската комисия препоръча мониторингът за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне. Надзорът за Румъния обаче остава, тъй като според ЕК страната е направила „отстъпление от постигнатия напредък“ по механизма.

Борисов благодари на всички, които са работили усърдно за отпадане на мониторинга, включително и на Сергей Станишев.

ЕК потупа България и шамароса Румъния

Съжалявам, че някои наши политически опоненти реагират все едно нещо лошо се е случило – било подарък за правителството. Никой не говори за правителство, всеки казва България. Утре ще дойдат да управляват и ще имат една държава, която не е под мониторинг“, коментира премиерът.

Борисов изрази съжаление, че не е паднал и надзорът над Румъния. „Отделянето ни от Румъния не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите заедно, за да има просперитет за този регион“, каза още той.

Според премиера отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на словото и т.н. „Ние винаги сме били критични към себе си и знаем, че не сме идеални и трябва да положим още усилия“, заяви той.

Борисов коментира и посещението на „Репортери без граници“ у нас преди една седмица, което съвпадна с Европейския съвет. „Казали са, че не са се видели с мен, но нямах тази физическа възможност. Внимателно слушах това, което са казали, и смятам, че единственото нещо, което може да направи държавата за тях и за свободата на словото, е да не оставяме частници да правят разпространение. Затова на днешното заседание предлагаме „Български пощи“ да извършват разпространение на печатни издания – така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го четат“, обясни той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани