Акцент на деня: ЕК потупа България и шамароса Румъния

17:30, 22 окт 19 / Политика 25 2358 Василена Йорданова
1

Европейската комисия препоръча мониторингът за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне.

Надзорът за Румъния обаче остава, тъй като според ЕК страната е направила „отстъпление от постигнатия напредък“ по механизма.

Мониторингът съпътства членството на двете страни от 12 години насам. България и Румъния бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията. Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният доклад ще бъде последният. Самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер неведнъж е заявявал, че се надява до края на мандата на тази комисия мониторингът за България и Румъния да отпадне.

Според тазгодишния доклад на ЕК страната ни полага последователни усилия, за да изпълни поставените ѝ препоръки и е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на ангажиментите,  които е поела при присъединяването си към ЕС.

Отбелязва се обаче, че трябва да продължим да работим за превръщането на тези ангажименти в конкретно законодателство. За целта Комисията предлага след отпадането на мониторинга приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира от национален механизъм, и от ЕС.

Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави членки на Европейски съюз. На национално ниво пък трябва да създадем нов съвет натоварен с функциите да следи за продължаване на реформите.

„През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС“, коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Окончателното сваляне на мониторинга за България ще стане след като ЕК се допита по въпроса с Европейския съвет и Европарламента и се запознае с техните бележки.

Новината у нас коментира председателят на ВКС Лозан Панов. По думите му отпадането на мониторинга е положителна новина, която обаче ще бъде използвана в предизборната кампания. За него обаче съдебната ни система не е с тези измерения, с които би трябвало да бъде една европейска съдебна система и очевидно Механизмът за проверка надали е най-добре работещият.

Най-доволен от намеренията на ЕК би трябвало да е правосъдният министър Данаил Кирилов, който малко след встъпването си в длъжност обяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът за страната ни не отпадне тази година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани