Фандъкова: София не се нуждае от хаос и експерименти, а от стабилност и развитие

18:55, 22 окт 19 25 2962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София е свободен град на свободни хора. Те не се нуждае от хаос и експерименти, а от развитие и стабилност. Предлагам работа за София. Това каза кандидатът за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, издигнат от ГЕРБ и СДС, по време на предизборен дебат за София в ефира на bTV.

 

Въздух и замърсяване – стратегия за справяне с трафика

„София се развива динамично - идват много хора и  въпросът се решава непрекъснато“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че за справяне с трафика трябва да продължи развитието на градския транспорт - на метрото и довеждащ транспорт, както и залагането на  електробуси и трамвайни линии. Фандъкова посочи, че е важно и довършването на околовръстния път и вътрешните рингове, както и на връзките със северните райони.

Чистят въздух е най-важната тема в момента и се радвам, че всички кандидати припознават нашите мерки, които са над 100, заяви Фандъкова. Тя обяви, че до края на годината предстои да се пуснат 22 станции в целия град, които да информират гражданите за качеството на въздуха. Като втори фактор за подобряване на въздуха досегашният кмет посочи развитието на градски транспорт. „Залагаме намаляване с 1/3 на домакинства, които осе отопляват с въглища“, добави тя.

Фандъкова заяви, че система за контрол на трафика съществува и се наблюдава всеки ден и добави, че се работи за запазване и развитие на зелената система в града. По думите ѝ е важно да се следи и да се осъществява контрол върху горенето на отпадъци, затова е поискала от НС да се инкриминира горенето на отпадъци.

Нa реплика на опонента ѝ Мая Манолова, че до момента Столична община е подменила печките на едва 30 домакинства. Фандъкова отговори „Цялата кампания на г-жа Манолова премина под знака на това, че тя не познава работата на европейските програми“.

 

Ремонти и презастрояване

„Аз съм кметът, който е налагал най-високите финансови санкции на всички фирми, които работят в София“, посочи Фандъкова.

На реплика на Борис Бонев от „Спаси София“, че голяма част от действията на Столична община са идвали по сигнали на представляваната от него организация тя отговори, че Бонев има навика да си приписва заслуги на много хора.

„Проблеми има, установили сме ги и имам предложения и решения за подобряване на работата“, обяви Фандъкова. Тя предлага структурна промяна в работата на самата община, така че целият процес от проектирането до последващия контрол да бъде на едно място. Освен това Фандъкова настоява за законодателни промени, с които да фирмите да носят не само финансов, но и професионална отговорност т.е. да им бъде отнеман лицензът, ако не се справят със задачите си.

Фандъкова отбеляза, че всички договори на СО са публични и могат да бъдат видени на сайта и подчерта, че изпълнението на един проект не е лесна работа, визирайки ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Гаранционните срокове са сериозни и всеки изпълнител е длъжен за своя сметка да отстрани дефекти, ако такива са установени, каза още Фандъкова във връзка с ремонта на бул. "Цариградско шосе".

Въведохме механизми за спасяване на междублоковите пространства. Само преди 2 месеца успяхме да спасим 5 терена чрез обезщетяване на собствениците, а не чрез директно плащане. Само за Източен парк 250 млн. лв. са необходими за обезщетяване на собствениците според разчетите.

Има работна група, която разглежда над 30 имота в ж.к. „Младост“, работи се по план.   

 

Детските градини

"Строим детски градини, това е начинът да се справим с проблема. Построихме 100, тази година 10, предстоят още 6", заяви Фандъкова по темата за недостига на места в детските градини в столицата. Тя отбеляза, че се работи и за строежа на училища и детски ясли. 

 

Кръстосан огън

В частта, в която отделните кандидати си задават въпроси, издигнатият от „Спаси София“ Борис Бонев попита Фандъкова колко още години трябва да управлява, за да изпълни обещанията от 2011 г., като даде за пример въвеждането на електронната система за таксуване в градския транспорт и бул. „Тодор Каблешков“.

„Работи се изключително интензивно“, отговори Фандъкова и отбеляза, че Бонев трябва да е запознат със свършеното по тези въпроси, защото е част от няколко експертни групи към Столична община и те са го подкрепяли.

Електронната система за таксуване се изпълнява в момента и до края на следващата година ще бъде факт, обяви тя.

Тя добави, че се работи и по булевардите „Тодор Каблешков“ и „Филип. Кутев“.

В този етап от дебата Фандъкова отказа за зададе въпрос на основния си опонент Мая Манолова с мотива, че бившият омбудсман обича да задава въпроси, но не дочаква отговорите им.

Още по темата:

Манолова: Гласувайте за промяната, за да не гледате бетон и да не дишате мръсен въздух

Арх. Игнатов: Знам какво да направя, за да имаме тротоари, паркове и транспорт

Борис Бонев: Време е младите, независими и активни хора да поемем нещата в свои ръце

Джамбазки: Изберете ВМРО, ако искате град без цигански катуни и каруци

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама