Срещата на върха на ЕС осъди турската операция в Сирия

07:06, 18 окт 19 / Свят 25 1007 Topnovini
1

Европейските лидери определиха действията на Турция в североизточна Сирия като "заплаха за европейската сигурност" и призоваха за изтегляне на войските на Турция. ЕС "взе под внимание" спирането на военната операция, се казва в съобщение на лидерите, предаде БГНЕС.

По-рано говорител на Белия дом заяви, че САЩ и Турция са се споразумели за прекратяване на огъня в Сирия. Анкара ще прекрати военната си операция, за да позволи на кюрдските сили на ПКК да влязат в безопасна зона в рамките на 120 часа.

Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

"ЕС осъжда едностранните военни операции на Турция в североизточна Сирия, които ... сериозно застрашават европейската сигурност. Европейският съвет взема под внимание изявлението на САЩ и Турция за спиране на всички военни операции", се казва в документа.

Лидерите на ЕС също "призоваха Турция да прекрати военните действия, да изтегли войските си и да спазва международното хуманитарно право".

В изявлението се отбелязва също така, че редица държави "са решили да прекратят лицензирането на износа на оръжия за Турция".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 205 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.