Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

20:58, 17 окт 19 / Свят 25 4504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След края на преговорите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че има споразумение с Турция за прекратяване на огъня в Сирия.

Турция се е съгласила изцяло да прекрати военните си операции в Северна Сирия, но само след като кюрдските сили се изтеглят от зоната за сигурност. Всички военни операции ще бъдат спрени за пет дни, съобщи Би Би Си.

Двете страни са се споразумели САЩ да съдействат за изтеглянето на кюрдските формирования.

Демаркационната линия, извън която те ще бъдат изведени, ще се простира на около 30 километра южно от границата на Сирия с Турция.

Ердоган прие Майк Пенс за лична среща, въпреки заканите

Пенс обяви, че САЩ няма да предприемат военни действия в Североизточна Сирия и ще се ограничат само с дипломатически действия.

Съединените щати не планират въвеждането на допълнителни санкции срещу Турция заради Сирия. Той допълни, че Доналд Тръмп е готов да оттегли икономическите санкции, въведени срещу Анкара, в зависимост от прекратяването на огъня в Сирия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на Ердоган за прекратяването на огъня в Сирия и го нарече негов приятел и "дяволски добър лидер".

Турция започна нападението си миналата седмица с цел да изтласка кюрдските бойци от границата и да създаде т.нар. „безопасна зона“ за преселване на сирийски бежанци. Критиците се опасяват, че това може да доведе до етническо прочистване на кюрдското население в региона.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама