Акцент на деня: Биха дузпата на Боби Михайлов?

17:30, 15 окт 19 25 4958 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството поиска оставката на президента на Българския Футболен Съюз (БФС) Борислав Михайлов часове след мача България-Англия от квалификациите за Европейското първенство през 2020 година. На стадион „Васил Левски“ снощи националите допуснаха най-голямата домакинска загуба в историята - 0:6. Лошото представяне на терена обаче беше засенчено от прояви на расизъм от трибуните.

Група български привърженици бяха заснети от британски медии, когато направиха нацистки жестове и издаваха маймунски звуци по адрес на част от английските национали, а двубоят беше прекъсван на два пъти.

Преди самата среща също имаше напрежение - английски футболен фен почина след употреба на наркотични вещества, а друг беше ранен с нож в ръката при сблъсъци с български фенове в София. Общо 10 души - българи и чужденци, бяха арестувани преди провежедането на футболната среща - шестима заради липса на документи за самоличност, трима - за хулигански прояви, и един - заради отказ да изпълни полицейско разпореждане.

Случилото се у нас получи широк отзвук не само във Великобритания, но и в цяла Европа. „Иван Бебек показа на примитивните българи: заради расизъм два пъти прекъсна мача" („Вечерни лист" - Хърватия); „Българи, 21-и век е: расистики обиди към англичаните в София, мачът пред прекратяване“ („Спортска централа" - Сърбия); „Англичаните жертви на расистки обиди в България“ („Екип" - Франция); ): „Скандал помрачи английско гала-представление“ (Sport1 – Германия); „Срам на България - Англия: расистки скандирания, нацистки поздрави и английски отговор“ („Рекорд" - Португалия) и  „Англия изпитва състрадание, отвращение, гордост и гняв след скандална вечер" ("VI" -Холандия) са само част от заглавията, с които европейските издания описаха случилото се на стадион „Васил Левски“.

Британският премиер Борис Джонсън също осъди остро расистките прояви по време на срещата. „Расизмът, който чухме и видяхме, беше отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се посочва в неговото изявление. Той обяви, че Англия ще поиска от УЕФА спешно разследване и тежки санкции.

Заради скандала Българският футболен съюз е изправен пред наказание от УЕФА от изиграване на един мач пред празен стадион и глоба от 50 хил. евро. През юли УЕФА вече наказа България със затваряне на сектори заради расистко поведение в двубоите с Косово и Чехия от квалификациите за Евро 2020.

Днес спортният министър Красен Кралев припомни, че през последните 4 години правителството е направило много за българския футбол – строеж на терени, помощни терени, осветление, развитие на детско-юношески школи. Заради последните инциденти и заради лошите резултати обаче по разпореждане на премиера се спират всякакви отношения с БФС, включително и финансови, докато Борислав Михайлов не подаде оставка.

Самият Борисов мотивира решението си с това, че е недопустимо България, която по думите му е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия.

Премиерът осъди поведението на публиката на стадиона, но отбеляза, че действията на „няколко олигофрена“ са били преекспонирани от британските медии и ги призова да бъдат по-смирени в публикациите си. „Ние не коментираме изстъпленията на английските фенове в София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Така че те да бъдат по-смирени, когато става въпрос за България“, посочи Борисов.

Попитан дали действията на правителството спрямо БФС не са държавна намеса, което се санкционира сериозно от ФИФА и УЕФА, премиерът отговори: „Не им се бъркам. Аз мога да забраня на моето правителство, което ръководя, в лицето на Красен Кралев, да прекрати всякакви дейности. Не може държавата да се обвързва с поведението на един човек“.

„Всички падат. Това не е страшно. Страшно е всичко друго, което се допуска вследствие на това“, каза още Борисов и обяви, че в БФС започва ревизия, която трябва да установи дали има злоупотреби.

Въпреки че първаначално Борислав Михайлов обяви, че няма да се оттегли от поста, в ранният следобед президентът на БФС подаде оставка. В петък той ще представи оставката си и пред Изпълкома на футболния съюз. В позицията си той посочва, че оставката му е следствие от създалото се напрежение в последните дни - обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз. Михайлов отбеляза готовността си да продължи да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин.

По-късно стана ясно, че ГДБОП влезе в офисите на БФСПо непотвърдена информация към момента се извършват претърсвания и изземвания основно на документи, касаещи разследване за дейността на български футболни съдии.

Припомняме, че Борислав Михайлов е член на Изпълкома към Българския футболен съюз от 2000 г., а година по-късно става първи вицепрезидент на покойния Иван Славков. Михайлов оглавява БФС на 21 октомври 2005 г. след оттеглянето на Славков. От тогава досега е преизбиран три пъти за председател на БФС. Последният му мандат започна на 16 февруари 2018 г. На 22 март 2011 година Борислав Михайлов е избран за член на Изпълкома на УЕФА - първият българин, избран на този пост, но в началото на тази година не бе преизбран за поста на 43-ия Редовен конгрес на УЕФА в Рим.

Под управлението на най-успешния вратар в историята на българския футбол, националите не успяха да се класират нито веднъж на голям европейски форум – последното Европейско първенство с българско участие бе през 2004 г. За изминалите почти 14 години българският национален отбор записа спад с 10 места в ранглистата на УЕФА. През 2005 г. „лъвовете“ бяха 17-а сила на Стария континент, а в момента са на 27-мо място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама