Захариева: Едва когато Brexit се осъществи, ще оценяваме трудностите

13:15, 15 окт 19 / Политика 25 1297 Topnovini

Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Brexit. Това е мнението на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, което изложи по време на Конференцията на почетните консули на България.

Едва когато Brexit се случи, едва тогава реално ще можем оценим с колко много трудности ще се сблъскаме, отбеляза Захариева и допълни, че влиянието ще се усети в почти всяка сфера, предаде "Дарик нюз". Brexit е тежка тема и това е ситуация, от която ще загубят и Европейският съюз, и Великобритания, коментира тя.

Великобритания ще спре свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

Надявам се все пак, въпреки че става все по-малко вероятно, че Brexit да се случи по един подреден и контролиран начин, посочи външният министър. Великобритания трябва да остане важен съюзник, приятел и най-близък партньор на ЕС и на България, не само от гледна точка на икономиката и търговията, но и на сигурността, отбраната, образованието, заяви тя.

Захариева коментира и темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и изрази подкрепата ни за тези държави по техния път към ЕС. Няма да крия, че не е лесно, предвид многото проблеми по света, част от европейските държави не са много отворени към ново разширяване, посочи тя. Днес има Съвет "Общи въпроси", на който ще се обсъжда започването на преговорите за Северна Македония и Албания. За съжаление моите прогнози са, че едва ли днес Съветът ще стигне до решение и може би това ще бъде оставено на лидерите, но дано да не съм лош пророк, каза външният министър.

Захариева: България ще споделя опита си в реформите със страните от Западните Балкани

За нас е важно нашите приятели на Балканите да бъдат демократични, богати, стабилни, сигурни, и смятаме, че един от най-големите двигатели за реформите е точно пътят към ЕС и преговорите за членство, коментира тя.

Екатерина Захариева заяви, че на фона на предизвикателствата в света България води балансирана и миролюбива политика, а като основни приоритети на българската външна политика посочи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието и възраждането на отношенията със страните от Африка, Азия и Близкия изток, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът запозна почетните консули и с предимствата на българската икономика – постоянен ръст на БВП, ниска безработица, растеж в чуждестранните инвестиции. Екатерина Захариева лично даде указания почетните консули да бъдат редовно информирани чрез каналите на МВнР за развитието на страната ни, за да имат по-голям достъп до информация и по-голяма възможност да популяризират образа на България по света.

Захариева благодари на почетните консули за дейността им и за помощта, която оказват на български граждани зад граница. Тя посочи, че България е с изключително ниска безработица и с все повече чуждестранни инвестиции, а износът ни всяка година расте.

Във форума участват 71 от общо 75 почетни консули, представляващи страната ни в 45 държави. Целта на конференцията е да бъде направен преглед на дейността на българските почетни консули зад граница, да бъдат обменени полезен опит и практики, както и да бъдат представени актуалните тенденции във външната политика, икономиката, търговията, туризма и инвестиционните възможности на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!